Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Abatere disciplinara. Consumul de bauturi acoolice



Intrebare: Daca un salariat a consumat bauturi alcoolice in timpul programului de lucru, cum se procedeaza pentru a avea dovezi in acest sens si pentru a-i desface contractul de munca pentru indisciplina ?

Raspuns: Art. 247-252 din Codul muncii Legea 53/2003 republicat in anul 2011 reprezinta sediul materiei cu privire la procedura disciplinara. Pentru ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, pentru a aplica o sanctiune trebuie mai intai sa constate ca salariatul a savarsit o abatere disciplinara.

Potrivit cadrului normativ sus mentionat, abaterea disciplinara acea fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici. Asadar trebuie sa verificati daca, in speta de fata, consumul de bauturi reprezinta o abatere disciplinara si daca este astfel prevazuta in regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil in unitatea dvs. ori in altfele asemenea de documente.

Dupa verificarea respectiva veti derula o procedura disiciplinara prealabila, in mod obligatoriu si in conformitate cu prevederile legislatiei si a reglementarilor interne, salariatul urmand a fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Salariatul are dreptul, pe parcursul cercetarii prealabile, sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Trebuie retinut ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute anterior fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Specificitatea spetei: consumul de alcool data fiind natura acestei abateri se probeaza cu mijloace tehnice-gen etilotest alcooltest, testarea trebuind sa fie facuta cat mai rapid, pentru ca rezultatul sa fie concludent, corelata cu nota explicativa luata imediat persoanei in cauza si declaratiile a 2 martori- salariati sau nu, care sa circumstantieze imprejurarile producerii faptei care constituie abatere disciplinara.

Deoarece desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este cea mai grava sanctiune prevazuta de Codul muncii, si materialul probator trebuie pregatit cu meticulozitate si cu simt de raspundere de catre persoana desemnata cu efectuarea cercetarii disciplinare.

Aplicarea sanctiunii disciplinare o face angajatorul printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. 3 din Codul muncii , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Tags: abatere disciplinarabauturi alcoolicecontractul de muncacodul munciideciziesanctiune


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Abatere disciplinara. Consumul de bauturi acoolice
Rating:
Nota: 4.3 din 30 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."