Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre Arbitraj comercial



Intr-un interviu acordat ziarului "Romania Libera" presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International Bucuresti, Victor Babiuc a prezentat principalele avantaje oferite de aceasta institutie privata de solutionare a litigiilor comerciale.



Domnule Babiuc, de ce ar trebui sa aleaga societatile comerciale calea arbitrajului comercial?

In lumea occidentala, arbitrajul este calea normala de solutionare a litigiilor comerciale: pentru cele internationale aproape in exclusivitate, pentru cele interne, aproape de jumatate. In Romania, pentru cele internationale nu e folosit intr-o masura suficienta, iar pe plan intern sigur nu e folosit intr-o masura suficienta.

Daca datele noastre sunt exacte, nici macar 1% din litigiile comerciale nu ajung la arbitraj, ori asta este mult sub ceea ce se intampla in alte tari. La Curtea de la Bucuresti, sunt 700-800 de dosare pe an.


Care este principala cauza pentru care aceasta solutie este ocolita?

Principala cauza este ignoranta comerciantilor si a sfatuitorilor juridici, care nu stiu exact ce inseamna arbitrajul. In vremurile nu prea indepartate, arbitrajul nu era folosit in litigiile interne, ci numai pentru cele extere, iar la Facultatea de Drept, textele din codul de procedura civila privind arbitrajul erau date ca exemple de text cazute in desuetudine, pe motiv ca justitia socialista e atat de buna incat nimeni nu mai are nevoie de arbitraj.

Adevarul nu era acesta, dar asta era "placa" oficiala. Dupa revolutie, majoritatea juristilor crescuti in acele vremuri, care nu au avut de-a face cu arbitrajul, l-au privit ca un fel de curiozitate si cu suspiciune, unii chiar cu ostilitate. Din cauza aceasta, profesionistii recomanda cu destula rezerve arbitrajul. Cei care il cunosc il recomanda fara dubii, iar cei care nu-l cunosc au retineri. Sunt convins insa ca lucrurile vor evolua, ca se vor schimba in bine.


Care sunt avantajele arbitrajului comercial?

Sunt multe. Va dau numai cateva argumente. In primul rand, cei care judeca asemenea procese sunt oameni specializati. Si judecatorii stiu drept comercial, dar ei trebuie sa stie tot felul de alte lucruri.

Mai exista avantajul de a-ti alege judcatorul, in timp ce la justitie exista judecatorul de stat, pe care nu poti sa-l dai la o parte decat daca ai motive de recuzare, la arbitrajul comercial cei implicati isi aleg propriul arbitru.

Fiecare e preocupat sa aleaga un profesionist. Daca un arbitru nu se comporta profesional sau moral adecvat, sansa de a fi ales data viitoare este nula. Alt avantaj este durata arbitrajului. La justitie un proces dureaza doi-trei ani de zile, pana se epuizeaza toate caile de atac. La arbitraj dureaza cinci-sase luni.

Daca se introduce si o actiune in anulare, inseamna maximum un an de zile. De asemenea, un alt avantaj este executarea hotararilor. Hotararile de la arbitraj se executa exact ca o hotarare judecatoreasca, pe plan intern.

Pe plan extern, chiar mai bine, pentru ca pentru hotararile judecatoresti nu exista conventii privind executarea lor, dar pentru arbitraj exista.

De asemenea, costurile procesului sunt mai ieftine. Taxele sunt asemanatoare, dar pentru ca sunt mai putine infatisari, si aici inseamna costuri mai reduse.

Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/   pentru a afla totul despre arbitrajul comercial. 

Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati:  www.revistadearbitraj.ro


Tags: arbitraj comerciallegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicascasssomajlegea 319/2006managementul resurselor umane


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Despre Arbitraj comercial
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."