Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubire. Decizia instantei



Intrebare: Un salariat al societatii X a contestat in instanta decizia de concediere si a avut castig de cauza. Astfel, instanta ne-a obligat sa-l reintegram pe functia detinuta anterior concedierii si sa-i platim o despagubire egala cu salariiale indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii pana la data reintegrarii efective.

Toti salariatii societatii au efectuat pentru perioada la care face referire sentinta judecatoreasca (respectiv anul 2010) de 15 zile de concediu fara plata si cateva zile intrerupere activitate. La calcularea sumei pe care trebuie sa o achitam salariartului este legal sa-i retinem acestuia zilele de concediu fara plata si sa-l platim cu 75% din salariul de baza pentru perioada de intrerupere a activitatii pe care le-ar fi efectuat daca nu ar fi fost concediat, beneficiind astfel de aceeasi situatie precum toti ceilalti salariati?

Raspuns: Potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Prin urmare, ceea ce trebuie sa ii platiti salariatului este o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Acordarea indemnizatiei de 75% din salariu de baza in locul salariului sau neplata salariului se justifica numai in situatia in care contractul individual de munca este suspendat in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, respectiv salariatul se afla in concediu fara plata. Ori, in speta, salariatul nu s-a aflat in aceste situatii pentru a se justifica acordarea indemnizatiei sau neplata salarialui.

Tags: despagubiredecizia instanteidecizia de concedierecodul munciiindemnizatiecontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Despagubire. Decizia instantei
Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."