Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clasarea bunurilor culturale mobile



Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, normele de clasare a bunurilor culturale mobile.

Prin Hotararea adoptata de Executiv, normele metodologice privind clasarea bunurilor culturale sunt puse in concordanta cu modificarile legislative referitoare la: definirea si delimitarea categoriilor de bunuri care alcatuiesc patrimoniul cultural national; definirea categoriilor juridice de fond si tezaur; declansarea, din oficiu, a clasarii pentru bunurile culturale mobile care urmeaza a fi restaurate, a celor care au parasit ilegal teritoriul Romaniei sau care fac obiectul unei cercetari penale.

Potrivit actului normativ, patrimoniul cultural national mobil este alcatuit din bunuri cu valoare istorica, arheologica, documentara, etnografica, artistica, stiintifica si tehnica, literara, cinematografica, numismatica, filatelica, heraldica, bibliofila, cartografica si epigrafica.

Prin clasare se intelege procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din categoriile juridice fond si tezaur ale patrimoniului cultural national mobil. Clasarea se efectueaza pe baza unui raport de expertiza intocmit de experti acreditati de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor, pentru domeniul din care face parte bunul cultural respectiv. in ceea ce priveste procedura de clasare a unui bun cultural mobil exportat ilegal, normele metodologice stabilesc ca declansarea acesteia se realizeaza de catre Ministerul Culturii si Cultelor.

Declansarea procedurii de clasare a bunurilor culturale mobile se face din oficiu sau la cerere, clasarea trebuind sa se finalizeze in cel mult 3 luni de la momentul initierii procedurii.

Hotararea adoptata de Guvern reglementeaza, de asemenea, regimul contestatiilor in domeniu. Astfel, contestarea raportului de expertiza a bunurilor culturale mobile care nu au fost propuse la clasare se face la Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor in termen de 10 zile de la primirea instiintarii expertului. Solutionarea contestatiei se comunica in termen de 20 de zile de la depunerea acesteia. Hotararea prin care a fost respinsa cererea de clasare a bunului cultural se depune la directia de specialitate a Ministerului Culturii si Cultelor, in termen de 10 zile de la data comunicarii respectivei hotarari, iar solutionarea contestatiei se comunica in termen de 20 zile de la depunere.

Actul normativ mai stabileste procedura de declasare a bunurilor culturale mobile, respectiv de scoatere din categoriile juridice fond sau tezaur ale patrimoniului national mobil si radiere din inventarul patrimoniului, la cerere sau din oficiu. in acest caz, s-a avut in vedere ca Ministerul Culturii si Cultelor sa aiba posibilitatea - prin directia sa de specialitate - de a declansa din oficiu declasarea unor bunuri culturale mobile, in situatii exceptionale, bine fundamentate.

Declasarea unui bun trebuie finalizata in cel mult 3 luni de la momentul declansarii procedurii de declasare. Ordinul de declasare poate fi contestat in termen de 30 de zile de la comunicare, iar solutionarea contestatiei se realizeaza de catre Ministerul Culturii si Cultelor, in termen de 30 de zile de la depunerea acesteia. Hotararea privind respingerea declasarii poate fi contestata in termen de 10 zile de la comunicare, iar Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor va comunica raspunsul la contestatie in termen de 30 de zile de la inregistrarea acesteia.

Hotararea de guvern reglementeaza si procedura trecerii unui bun cultural mobil dintr-o categorie juridica in alta a patrimoniului cultural, respectiv fond sau tezaur. Ordinul de trecere dintr-o categorie juridica in alta poate fi contestat la Ministerul Culturii si Cultelor in termen de 30 de zile de la comunicare, MCC avand obligatia de a solutiona contestatia in termen de 30 de zile de la inregistrare.

Documentul aprobat de guvern modifica si completeaza Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil.

Sursa: juridice.ro


Tags: clasarea bunurilor culturale mobileLegea nr. 182/2000


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Clasarea bunurilor culturale mobile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."