Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Life Coaching - Este bine sa faci ceea ce faci?



Atunci cand vorbim de management personal, fiecare dintre noi ne gandim la o mai buna organizare a noastra. Vreau sa merg insa, mai departe de Time management si prioritizare, as dori sa discut despre substanta managementului personal, cumva despre ceea ce defineste autenticitatea unui om, corelata cu performanta lui. Acest articol este mai mult un demers intelectual si practic in acelasi timp, in sensul ca, pot fi picioare care te conduc pe un drum, capul insa, tu trebuie sa fii, pentru a auzi, a simti si a vedea.

Cine sunt eu?

Suntem de obicei experti in a ne da cu parerea despre ceilalti si despre ceea ce  fac ceilalti. Ne place sa criticam mult si mai putin sa apreciem meritele celorlalti. Cand vine vorba de noi, tendinta este de a ne evalua nerealist. Sunt intradevar persoane care se autoevalueaza foarte dur, acestea mergand mai degraba pe o panta a lipsei de incredere in fortele proprii. Revenind insa, care sunt punctele tale tari si  care sunt punctele tale slabe? Chiar daca pare usor, multi dintre noi preferam sa ne mintim singuri, raportandu-ne prea mult la valorile sociale, la parerile celor din jur. Astfel, oamenii ajung sa creada ca sunt buni organizatori, chiar daca n-au excelat niciodata in acest domeniu, se cred experti in cate un domeniu, chiar daca nu sunt, si lista poate continua.  

Din nefericire, oamenii care cred acest lucru, nu au nici o vina. Presiunea sociala este atit de mare si apare astfel  urmatoarea confuzie intre:

Cum sunt eu ?< > Cum as vrea sa fiu?

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Totusi, pana la urma, care este problema in a-ti  urmari obiectivele, si in a-ti proiecta imaginea a ceea ce vrei sa fii? Chiar consider ca este un lucru excelent sa sti exact ceea ce  vrei sa fii. GRESEALA apare insa, in urmatorul punct: atunci cand oamenii vor sa fie intr-un anumit fel care nu-i definesc.

Apar astfel, cazuri de oameni, care, dupa un an, doi sau 10 ani, fac anumite lucruri. Daca-i intrebi acum, iti vor spune ca fac exact ce si-au dorit. Dupa 10 ani insa, acesti oameni ajung des la concluzia: Locul meu nu este aici, nu vreau sa fac acest lucru toata viata, locul meu nu este aici, m-am saturat, eu nu asta mi-am dorit, etc. Probabil, fiecare dintre noi  cunoastem asemenea persoane, si sunt foarte multi oameni care ajung in situatia aceasta, fiind  ceva de speriat. Ca un corolar, retineti, nu-i nici o problema sa tinzi sa fii intr-un anumit fel, sa fii privit intr-un anumit fel, sa ai un anumit job sau  sa ai un anumit comportament social.

Intrebarea magica pe care tu trebuie sa ti-o pui, este urmatoarea: Chiar imi doresc acest lucru cu adevarat?

Ne place sa credem ca ne-ar placea sa facem un anumit lucru. Discrepanta apare atunci cand acest lucru nu ne reprezinta. De exemplu, ar putea sa-ti placa ideea de a fi seful unei echipe.Iti doresti acest lucru, insa, acest lucru este cel care te reprezinta?   Aici apare diferenta intre ceea ce  ti-ar placea ca idee si ceea ce ti-ar placea cu adevarat,  diferenta care, pe cat este de fina, pe atat este de importanta. Fiind cinstit cu tine, coborand  din lumea ideilor in lumea realitatii , castigi foarte mult: scapi de stres, scapi de bataie de cap, economisesti timp (chiar ani de zile), etc.!

Bun… si urmatoarea intrebare din partea ta ar putea fi: De unde stiu ce mi se potriveste? Fara prea multe discutii raspunsul ar fi ca ti se potriveste ceea ce te defineste cu adevarat. Ai putea  intreba insa, de unde stiu ce ma defineste cu adevarat?

Frumoasa intrebare, am si raspunsuri frumoase la aceasta intrebare.  Daca gasesti raspunsul acestei  intrebari, atunci vei putea face rapid o conexiune intre: Ceea ce-mi doresc ma defineste.

Scurt ghid in a afla ce te defineste

Raspunzand la urmatoarele intrebari vei afla cu adevarat ce te defineste. Ce-l defineste pe un om, nu-l defineste pe celalalt, astfel ca, raspunsurile trebuie sa fie personale, unice si sincere in acelasi timp.

1. Cand ai avut ultima realizare? Ce abilitate de-a ta te-a ajutat sa ai acea realizare?
2.
Ce faci intotdeauna cu o placere deosebita?
3.
Ce-ti doreai sa faci  atunci cand erai mic?
4.
Care sunt acele lucruri pe care le faci mai usor decat ceilalti oameni?
5.
Ce autor iti place si de ce? Ce simti atunci cand il citesti si ce ginduri iti vin in minte?
6.
Daca ai avea o bagheta magica si ai putea saschimbi lumea, ce ai schimba la ea, astfel incat sa ti se potriveasca?
7.
Cu ce anume nu sunt de acord ceilalti la tine, de cele mai multe ori?
8.
Iti place sa lucrezi singur sau sa lucrezi alaturi de cineva?
9.
Daca faci o comparatie intre activitatile pe care le faceai acum doi ani si cele pe care le faci acum, care ar fi diferenta? Cand ti-a placut mai mult si de ce anume crezi acest lucru?
10.
Preferi sa lucrezi direct cu oamenii, sau preferi mediul online, sau poate lucrul cu documente si strategii, etc.? Care dintre aceste trei lucruri le faci mai bine?
11.
In dezvoltarea ta, iti place sa inveti de la ceilalti sau iti place sa inveti singur?
12.
Iti este usor sa vorbesti cu oamenii?

Lista de intrebari poate continua. In principiu, trebuie sa dai raspunsuri sincere, urmand ca apoi sa ajungi la anumite trasaturi, abilitati, comportamente si talente.

Raspunde la intrebarile de mai sus! Este important sa le pui pe hirtie, va fi un prim pas.  O sa ajungi la concluzia ca te definesc talentele tale, iar raspunsurile de mai sus te vor ajuta sa gasesti repere in identificarea talentelor tale.

Mai jos ai exemple de talente pe care le poti avea: Lista poate fi completata cu inca alte sute de talente.

Amplificator: Vezi potentialul in ceilalti si sti cum sa-l amplifici

Comunicare: Iti place sa explici, sa descrii

Cuceritor: Doresti cu orice pret sa cistigi oamenii de partea ta

Empatie: Poti simti cu usurinta starile emotive ale celor din jur

Focalizare: Incotro ma indrept? ai o abilitate deosebita de a-ti stabili obiectivele

Importanta: Vrei sa fii „recunoscut”, sa fii auzit

Inovatie: Esti fascinat de idei si concepte (noul , provocatorul, ineditul)

Intelect: Iti place sa ai o activitate mentala constanta

Implinire: Nevoie constanta de obtinere a succesului

Leadership: Vrei sa preiei controlul pentru ca simti c avei avea rezultate

Mediator: Cauti  intotdeauna sa ajungi la un consens

Ordine: Totul in jurul tau trebuie sa fie disciplinat si organizat

Organizare: Care este cea mai buna cale de a rezolva lucrurile? – incepi organizarea

Perfectionist: Excelenta, si nu media, este unitatea ta de masura

Pozitivism: Vezi partea plina a paharului

Responsabilitate: Scuzele nu sunt de ajuns cind nu ai reusit un lucru

Siguranta de sine: Increderea pe care o ai in fortele proprii

Solutionare: Iti plac solutiile.

Sporit de echipa:   Vrei sa-i faci pe oameni sa faca parte dintr-un grup

Strateg: Cauti cea mai buna cale de a merge mai departe. Ai viziune

Atentie! Tendinta de a-ti revendica foarte multe talente  este mare. Incearca sa le alegi pe acelea care ti se potrivesc cel mai mult. Alege maxim 3-5 talente in care tu excelezi si te definesc cu adevarat. Aceste talente pe care tu le vei identifica, vor reprezenta ceea ce te defineste pe tine. Confirma talentele alese de tine, cu raspunsurile date mai sus?

Esti pe drumul cel bun. Acest lucru te va ajuta. Sunt convins insa, ca macar putin te va pune pe ganduri. Reintorcand-ne la problema de mai sus, anume, la ce ar  trebui sa fac pentru a ma defini,r aspunsul este simplu: Trebuie sa-ti folosesti talentele in ceea ce faci. In ce masura talentele tale se regasesc in ceea ce faci acum?

-   Daca raspunsul tau este „in mica masura”, probabil nu esti pe drumul cel bun si tu simti acest lucru.

- Daca raspunsul tau este „in oarecare masura”, atunci probabil din nou simti ca lipseste ceva.

- Daca raspunsul tau este „in foarte mare masura” probabil este o activitate care intradevar iti place, care te defineste si care te reprezinta.

Va regasiti in articolul de mai sus? Aveti o alta parere? Ai o tehnica ce ai aplicat-o si n-a functionat?  sau una care a functionat? Apasa comenteaza si spune-ti parerea!

Articol ccris de Marian Rujoiu

Trainer Extreme Training, T he way to excellence!

www.traininguri.ro



Tags: management personalcoachingafacerileadershipcomunicare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Life Coaching - Este bine sa faci ceea ce faci?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."