Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea plantatiilor de afin



Infiintarea plantatiilor industriale de afin cu soiuri americane de afin gigant se recomanda sa se efectueze in zona montana si premontana, unde conditiile de clima si sol sunt mai apropiate de cerintele speciei.

Se aleg terenurile mai putin framantate, uniforme, plane sau inclinate cu panta pana la 15-18%. Se prefera versantii estici, vestici si se evita cei nordici si neaparati de curentii reci.


Solurile ideale sunt cele usoare, bogate in substanta organica. Adesea se foloseste adaosul de turba sau rumegus. In locurile deschise se recomanda crearea de perdele de protectie contra vanturilor, iar pe terenurile in panta perdelele antierozionale.

Pregatirea terenului si fertilizarea de baza se realizeaza similar celorlalte specii de arbusti prezentate anterior, iar plantarea se face in gropi cu diametrul de 30 cm. Daca solul nu are o reactie optima pentru afin, se pot adauga la plantare 2-3 kg de turba acida.

Materialul saditor este reprezentat de plante de 2 sau 3 ani, bine inradacinate, avand o inaltime de 30-45 de cm. Se vor alege soiurile cele mai apreciate din punct de vedere calitativ si productiv, dintre care: Coville, Bewrkely, Bluecrop, Atlantic, Cabot, Blueray si Concord, in majoritatea obtinute in S.U.A., din afinul gigant. In tara noastra sunt introduse multe soiuri de afin care raspund bine la conditiile climatice si produc bine si constant.

Plantarea se face toamna sau primavara de timpuriu, inainte de pornirea vegetatiei, la distanta de 4 x 2-2,50 m. Inainte de plantare se scurteaza putin ramurile, se inlatura eventualii muguri de rod si se fasoneaza radacinile. Plantarea se face cu 2-3 cm mai adanc decat a crescut planta in rasadnita sau pepiniera.

Dupa plantare se recomanda mulcirea suprafetei din jurul plantei, circa 50 cm de jur imprejur, cu rumegus, paie, frunze sau alte materiale vegetale.

>>>Cititi continuarea acestui capitol si toate informatiile necesare pentru cultivarea afinului in lucrarea "Cultivarea arbustilor fructiferi in sistem ecologic".

Tags: cultivarea arbustilor fructiferiinfiintarea plantatiilor de afinplantatii afincultivarea afinului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Infiintarea plantatiilor de afin
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"