Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cel mai util curs de pregatire pentru manageri



"Care este cel mai util curs de pregatire la care ati participat vreodata?" au fost intrebati 1.000 de directori de companii din S.U.A., in cadrul unui chestionar. Si, in mod neasteptat, raspunsurile lor nu s-au referit la vreun curs financiar, la vreunul de resurse umane sau de crestere a vanzarilor. 72% din ei au raspuns ca cel mai util curs le-a fost cel de... imbunatatire a abilitatii de a vorbi in public.



In afaceri, a face o prezentare buna este un lucru vital, indiferent ca este vorba de o propunere de fuziune a doua companii facuta in fata a 20 de executivi sau de lansarea unui nou tip de aspirator in cadrul unui targ. Prezentarea respectiva creeaza o anumita impresie asupra auditoriului si important este ca aceasta impresie este cea care decide in cea mai mare masura modul, favorabil sau nu, in care va actiona ulterior auditoriul. Lee Iacocca, fost sef al gigantului american Chrysler, spunea: "E rusinos sa vezi cate un tanar, altminteri capabil si foarte inteligent, cum se chinuie, fara succes, sa expuna comitetului director ce are in cap."

Cand incerci sa convingi pe cineva sa actioneze intr-un anumit fel, ceea ce spui conteaza in proportie de doar 8%. Nu mesajul in sine este asadar hotarator, ci felul in care il spui (50%) si impactul vizual pe care il ai asupra interlocutorului (42%). Iata de ce politicienii de calibru, ca Tony Blair, George Bush sau Vladimir Putin platesc cu 5.000 $ pe ora tot felul de consultanti care le spun cum sa se imbrace, cum sa vorbeasca si cum sa se miste (limbajul trupului) in fata unui public.

Un curs de imbunatatire a abilitatii de a vorbi in public este unul foarte atractiv (participantii se pot distra de minune) si, totodata, este si unul destul de simplu, deoarece este construit in jurul a doar cateva idei mari si clare:

1. Repetati prezentarea in prealabil. Asigurati-va ca stapaniti bine lucrurile despre care vorbiti si ca tonul dvs. este unul de conversatie, ca si cum ati purta o discutie cu o singura persoana, nu cu o sala plina. Nu incercati sa memorati intreaga prezentare. Memorati introducerea, punctele-cheie si concluzia, in rest vorbiti liber. Astfel va veti pastra spontaneitatea si, ca urmare, prezentarea va fi mai atractiva.
2. Incepeti cu o fraza vioaie si direct la obiect. Nu asteptati ca auditoriul sa inceapa sa se intrebe ce vreti de fapt de la el.
3. Axati-va pe chestii concrete: beneficii, costuri, pasi care trebuie facuti. Lasati deoparte amanuntele.
4. Priviti-i in ochi pe cei carora le faceti prezentarea. Veti fi mult mai convingator si mai demn de incredere.
5. Niciodata sa nu cititi randurile prezentate pe flip chart sau proiectate pe ecran. Publicul va adormi instantaneu.
6. Fiti scurt. Cu cat mesajul e mai scurt (fara ca aceasta sa ii afecteze claritatea), cu atat mai bine. Comicul Jerry Seinfeld spunea: "Am muncit o ora ca sa reduc o propozitie de opt cuvinte la cinci." Mai scurt inseamna mai de impact si mai usor de memorat.

Cat de important este pentru voi si pentru compania voastra ca prezentarile sa fie de cea mai buna calitate, memorabile si eficiente?

Va puneti in scena prezentarile, ca facand parte dintr-o strategie generala, sau doar atunci cand „pare o idee buna”?

Ati simtit vreodata ca ati prezentat un argument foarte convingator si, cu toate acestea, nimeni nu a parut afectat de ceea ce ati spus?

Ghidul prezentarilor de succes va ofera principiile de baza ale comunicarii in afaceri, pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a realiza o prezentare eficienta, tipurile de discurs, precum si instrumentele pe care le puteti folosi pentru ca prezentarea dvs. sa isi atinga scopul.

Continutul si forma cartii sunt bazate pe un proces simplu, de 7 pasi, care se poate aplica oricarui tip de prezentare:

1. Stabiliti-va obiectivul
2. Hotarati daca o prezentare formala este cel mai bun mod de a va atinge acest obiectiv
3. Stabiliti forma prezentarii
4. Pregatiti un scenariu (in forma care vi se potriveste cel mai bine)
5. Schitati si pregatiti suportul vizual si materialele
6. Exersati
7. Treceti la actiune

Tehnici detaliate despre cum sa realizati o prezentare eficienta gasiti in cartea Ghidul prezentarilor de succes


Tags: afacerimanagementleadershipnegocierecomunicare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cel mai util curs de pregatire pentru manageri
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."