Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Boc: Firmele care intarzie implementarea proiectelor cu bani europeni mai mult de 6-9 luni risca rezilierea contractelor



Firmele care au castigat proiecte cu finantare europeana risca sa le fie reziliate contractele daca au intarzieri ale lucrarilor de sase-noua luni fata de graficul stabilit pentru implementare, a declarat premierul Emil Boc la reuniunea comitetului pentru absorbtia fondurilor europene, care s-a desfasurat sambata la Ministerul Economiei.

"Am luat decizia ca firmele care au restante in graficul de implementare a proiectului, de sase-noua luni de zile, dupa ce, initial, au semnat acest grafic, sa le reziliem contractele. Nu putem sa ne permitem sa pierdem banii europeni, pentru ca unele firme, datorita mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbtia banilor europeni", a spus premierul Emil Boc.

In acest sens, primele nume de firme care vor pierde contractele pentru banii de la Uniunea Europeana ar putea fi anuntate in saptamanile urmatoare.

Consultantii in fonduri europene spun insa ca aplicarea unei astfel de masuri ar fi indicata in cazul in care firmele nu au inceput sa implementeze proiectul, insa ar trebui mai atent analizata situatia firmelor care au cheltuit deja o parte din bani si au inceput lucrarile, dar din diverse motive au intarzieri la implementare.

"In cazul in care firmele au cheltuit 10-15% din valoarea proiectului, cred ca ar trebui o analiza mai atenta a cauzelor care au dus la intarzierea in implementare. Se poate ca planificarea sa nu fi fost corect intocmita pentru ca pe parcurs au aparut situatii neprevazute. De exemplu, in cazul licitatiilor, pot aparea contestatii a caror rezolvare necesita mai mult timp sau poate trebuie sa achizitionezi un echipament care nu se gaseste usor pe piata. Rezilierea contractelor fara o analiza prealabila ar putea face mai mult rau decat bine", spune Adrian Bucica, manager de proiect in cadrul firmei de consultanta Compass Consulting.

Premierul Emil Boc a mai precizat ca "sunt prea putini bani europeni efectiv atrasi, in raport cu ceea ce puteam sa facem". Pana la data de 9 iulie au intrat in buzunarele beneficiarilor de fonduri europene circa 882 de milioane de euro, aproape 3.150 de contracte cu o valoare de 6,06 mld. euro fiind contractate.

O alta decizie care a fost luata in cadrul comitetului pentru absorbtia fondurilor europene a fost aceea ca pana la data de 15 august, toate cererile de rambursare a banilor europeni sa fie finalizate.

"Cu alte cuvinte, toate firmele care au proiecte europene la acest minister (al Economiei - n.r) vor primi banii, pe baza cererilor de rambursare inaintate. In al doilea rand: cererile de rambursare sa se incadreze intr-o perioada de maxim 60 de zile, in loc de 120 de zile, cat era in momentul de fata, cu mentiunea ca speram ca si firmele sa depuna documentatiile la timp si in conditiile legale amintite."

Sursa: Ziarul financiar

Tags: fonduri europeneproiecterezilierea contractuluifinantare europeanalicitatiicerere de rambursare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Boc: Firmele care intarzie implementarea proiectelor cu bani europeni mai mult de 6-9 luni risca rezilierea contractelor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."