Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Negocierea - nivelul primei oferte



A face sau nu prima oferta? Aceasta este una din principalele intrebari in negociere. Raspunsul este simplu, este bine sa-l lasi pe celalalt sa faca prima oferta. In acest fel vezi exact pe ce teren joci si poti stabili plaja de negociere. Ce faci insa daca celalalt nu face prima oferta? Sunt negociatori care nu avanseaza nicio oferta.

Pentru inceput iti recomand sa ai in minte clar tabloul negocierii, limitele minime si limitele maxime. Tabloul negocierii iti va permite in orice moment sa-ti dai seama in ce stadiu te afli. Tabloul negocierii se fixeaza inainte de a incepe o negociere si-l poti construi plecand de la urmatoarea formula:


Like (maximul ce ti-ar placea);
Intended (intentia medie, un pret corect, o oferta potrivita);
Must (trebuie, un nivel minim sub care nu trebuie sa cobori sub nicio forma).

Este buna si strategia “La fata locului vad cum procedez”, sunt insa negociatori atat de experimentati incat te pot duce sub limita inferioara fara sa-ti dai seama de acest lucru, realizand de cele mai multe ori dupa ce negocierea este finalizata. De exemplu daca/ti propui s vinzi o masina, realist vorbind ti-ar placea sa o vinzi cu 6 000E, Intentioneti sa obtiii 5000 E si sub 4 000 E nu cobori.


De exemplu in cazul in care ai cerut 6000 E si ti se ofera 3500 E pentru inceput apare ceea ce se numeste in negociere plaja de negociere . Este posibil ca partenerul tau sa aiba in minte urmatorul LIM:


- L – 3500 E

- M – 4500 E
- I – 5500 E

Practic pentru el ar fi un chilipir daca ar cumpara masina cu 3 500 E, un pret corect i s-ar parea 4500 E, insa ar da un maxim de 5500 E.


Plaja de negociere in acest caz este intre 6000 E (cat am cerut noi) si 3 500 cat ne-a oferit partenerul. Acesta este punctul in care incepe negocierea, iar negocierea devine cu atat mai profitabila cu cat te apropii mai mult de nivelul Maxim (L – 6000 E).

Continuarea articolului pe manager.ro

Tags: negociereofertesfaturi


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Negocierea - nivelul primei oferte
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."