Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariata care revine din CCC. Schimbarea postului



Analizam mai jos cazul unei salariate care revine din concediu pentru cresterea copilului. Aceasta a fost angajata pe un post de conducere. Vom vedea cat timp trebuie mentinuta pe acest post si cand se poate lua decizia de schimbare a postului si diminuarea salariului.

De asemenea, vom vedea ce se poate face, din punct de vedere legal, daca aceasta nu doreste sa semneze actul aditional cu modificarea.

Salariatele/salariatii care se afla ori s-au aflat in concediu crestere copil beneficiaza de protectia instituita prin dispozitiile art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Astfel, potrivit art. 25 alin. (2) din acest act normativ, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


a)  salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol stabileste ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Prin urmare este interzisa concedierea o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului din concediu crestere copil de pana la un 1 an sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap).

La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta.

Indexarea salariului in mod periodic nu este un drept prevazut de lege. In aceste conditii angajatorul are obligatia de a indexa salariul daca acest drept este prevazut in contractul individual sau colectiv de munca.

Art. 41  alin.  (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Art. 48 din Codul muncii stabileste ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Asadar, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.

Schimbarea duratei concediului de odihna, a salariului sau a altui element al contractului individual de munca poate fi facuta numai cu acordul salariatului, in caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de salariat.

In consecinta, daca nu este acord cu modificarea contractului individual de munca si nu este aplicabil art. 48 din Codul muncii, salariata va ramane acelasi numar de zile de concediu de odihna, salariu si functie.


Sursa: www.portalcodulmuncii.ro

Tags: concediu pentru cresterea copiluluiconcediu crestere copilOUG 111/2010codul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Salariata care revine din CCC. Schimbarea postului
Rating:
Nota: 4.48 din 20 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"