Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bugetarii vor avea 3 zile libere suplimentare de Sarbatori



Potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, bugetarii vor beneficia anul acesta de trei zile libere de sarbatori, acordate in mod suplimentar, dupa cum urmeaza: 27 decembrie 2013, 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014.

Aceste zile au fost acordate pentru a se crea o punte de legatura intre perioada libera legala de Craciun si Anul Nou cu cea de week-end.

Inca din luna noiembrie, noteaza Mediafax, premierul anuntase ca anul acesta bugetarii vor primi unele zile libere, deoarece cu primele "se sta mai prost", in contextul in care Guvernul a fost nevoit sa se incadreze in buget dupa reintregirea salariilor taiate de fostul Guvern, in 2010.

Anul acesta au fost acordate alte doua zile libere pe 2 si 3 mai, acordate de Guvern la inceputul lunii martie a acestui an. Aceste zile libere au fost deja recuperate in doua sambete, pe datele de 13 si 20 aprilie, aminteste Ziarul Financiar, sau prin prelungirea progamului de lucru (varianta valabila pana pe data de 30 aprilie).
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Iata care sunt prevederile actuale din Codul Muncii în ceea ce priveste sarbatorile legale:

Art. 139

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Întai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

 Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Tot in Codul muncii, art. 140 prevede ca prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, în scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 142 mentioneaza care va fi regimul salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140:

"Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator în urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestarta in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru."

Toate noile modificari au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 965/2013 pentru stabilirea zilelor de 27 si 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014 ca zile libere, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775, din 12 decembrie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii.

Recuperarile pentru bugetari pot fi facute si in avans, inclusiv in ziua de 14 decembrie:

"Pentru zilele stabilite ca zile libere in luna decembrie 2013, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in zilele de 14 si 21 decembrie 2013 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 24 decembrie 2013, potrivit planificarilor stabilite".

Tags: zile liberesarbatori legalecodul munciibugetari


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bugetarii vor avea 3 zile libere suplimentare de Sarbatori
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"