Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Protectia totala a muncii. Consecintele accidentelor si bolilor profesionale



Protectia totala a muncii are ca scop eliminarea accidentelor si imbolnavirilor profesionale si crearea unor conditii confortabile de munca. Pentru a atinge acest scop este necesara participarea activa a tuturor angajatilor in prevenirea si combaterea riscurilor.

Protectia muncii are in vedere toate activitatile unei firme si pe toti slariatii ei, indiferent de nivelul ierarhic. Ea necesita vointa, responsabilitate, acceptare si implicare din partea tuturor. Oricare ar fi pozitia fiecaruia in firma, toti trebuie sa aiba aceeasi viziune, acelasi obiectiv de imbunatatire permanenta a conditiilor de munca.

Securitatea totala este insa, inainte de orice, problema managementului. Aplicarea la nivelul unei firme a principiilor managementului securitatii totale poate avea o serie de efecte favorabile:

* Pentru salariati vor scadea riscurile si se va imbunatati securitatea.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


* Pentru firma se vor diminua costurile nonsecuritatii si va creste profitul.

* Pentru management va fi eliminata dezorganizarea si va creste prevenirea.

Prin urmare, pentru abordarea securitatii intr-o firma prin prisma conceptului de securitate totala, trebuie mai intai invatat, inteles si aplicat conceptul de management al securitatii si sanatatii in munca.

Consecintele accidentelor si bolilor profesionale

Accidentele de munca si bolile profesionale afecteaza negativ toate elementele sistemului de munca: executantul, sarcina de munca, echipamentele de munca si mediul de munca.

Consecintele asupra executantului

Se poate considera ca, in contextul procesului de munca, omul actioneaza in doua ipostaze: cea de fiinta umana si cea de executant al unei sarcini de munca. Fiecareia dintre aceste ipostaze ii sunt asociate o serie de valori si caracteristici specifice, cum ar fi viata, sanatatea, integritatea anatomo–functionala, capacitatea creativa, afectivitatea, respectiv capacitatea de munca, aptitudinile si cunostintele.

Accidentele si bolile profesionale au repercusiuni asupra ambelor categorii de valori. Ele se vor manifesta in multiple planuri: psiho-fiziologic prin durere, stres, incapacitate de munca, invaliditate; economic prin diminuarea productivitatii muncii individuale; financiar prin diminuarea veniturilor, cheltuielile pentru asistenta medicala.

Consecintele asupra sarcinii de munca

Consecintele sunt date chiar de neindeplinirea sarcinii de munca sau indeplinirea ei cu intarziere (mai ales in situatia accidentelor de munca), precum si indeplinirea necorespunzatoare (in unele cazuri de boli profesionale, cand nu se ajunge chiar la incapacitate de munca).

Consecintele asupra echipamentelor de munca

In urma accidentelor de munca, in mod deosebit, se pot produce deteriorari sau distrugeri, atat ale mijloacelor de munca, dar si ale produsului muncii. Este cazul, de exemplu, al exploziilor, incendiilor, proiectarii de corpuri care agreseaza nu numai victima, ci si utilajele din jur.

Consecintele asupra mediului de munca

Atat mediul fizic, cat si cel social pot fi afectate de producerea accidentelor de munca si/sau de aparitia bolilor profesionale, dar in mod deosebit cel social. Consecintele asupra mediului fizic de munca se manifesta sub forma elementelor materiale degradate in urma unui accident de munca.

Consecintele asupra mediului social se manifesta mai ales sub forma stresului resimtit de cei aflati la locuri de munca apropiate de cel al victimei.

Daca este sa judecam consecintele accidentelor de munca si bolilor profesionale dupa nivelul la care se produc, acestea pot fi:

Consecinte la nivel individului, respectiv:
* al victimei – suferinta fizica si psihica datorita agresiunii suportate, a incapacitatii temporare sau permanente de munca, a pierderii increderii in capacitatea de a reactiona corespunzator la sarcinile de munca, diminuarea veniturilor datorate pierderilor de salariu, cheltuielilor cu ingrijirea medicala;
* al familiei victimei – suferinta, stres psihic, diminuarea veniturilor familiale.

Consecinte la nivelul agentului economic (microeconomic):
* scaderi ale productiei
* pierderi de capacitate de productie
* deteriorari si distrugeri de mijloace fixe
* cheltuieli de reinvestire in forta de munca
* deteriorarea mediului social de munca.

Consecinte la nivelul societatii (macroeconomic):
* cheltuieli de asigurari sociale
* cheltuieli cu asistenta medicala
* diminuarea potentialului creator general.

Tags: Protectia totala a munciiprotectia munciiaccidente de muncaboli profesionale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Protectia totala a muncii. Consecintele accidentelor si bolilor profesionale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"