Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SRL-Debutant. Neplata contributiilor sociale pentru angajati



Supunem atentiei dvs. cazul unui SRL-Debutant care a angajat 2 salariati in 2011, primind deductibilitate pentru contributii sociale. Angajatorul nu a platit nicio taxa timp de 2 ani (2011 si 2012) cat a avut salariati. In momentul de fata firma trebuie inchisa.

Societatea nu a avut venit si nu a luat nici ajutorul de la stat, facand insa declaratiile si statul de salarii pentru cei doi angajati.

In momentul inchiderii, vom stabili daca scutirea pentru contributii sociale cf. art 5 lit c din OUG 6/2011 se refera la sanatate, pensie, accidente si somaj sau doar la pensie.

De asemenea, vom vedea daca firma a mai beneficiat de aceasta scutire daca nu si-a platit taxele la salarii niciodata, in conditiile in care in art. 6 lit. d) din OUG 6/2011 se mentioneaza ca daca taxele nu au fost platite timp de 45 de zile, se pierde dreptul de a mai fi SRL-D.

Solutia consultantului:

Conform art. 5 lit. c) din OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Asadar, microintreprinderea debutant beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata pentru veniturile salariale lunare care nu depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Conform art. (2) alin. (2) din Codul fiscal, contributiile sociale reglementate prin acest cod sunt urmatoarele:

a) contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat;
b) contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
c) contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
d) contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj;
e) contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
f) contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare.

Astfel, dintre contributiile sociale datorate pentru veniturile salariale, microintreprinderea debutant este scutita de la plata contributiei de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat de angajatori potrivit legii (contributia la sistemul de pensii), pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata pentru veniturile salariale lunare care nu depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Conform art. 6 alin. (1) lit. d) din OUG 6/2011, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite.

In consecinta, intrucat calitatea de microintreprindere debutant s-a pierdut la implinirea termenului de 45 de zile lucratoare, societatea nu va mai beneficia de facilitatile acordate in considerarea respectivei calitati.

Tags: SRL Debutantcontributii socialeasigurari sociale de sanatatemicrointreprindereplata contributiilor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

SRL-Debutant. Neplata contributiilor sociale pentru angajati
Rating:
Nota: 4.43 din 7 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"