Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 greseli pe care le fac angajatorii cand dispun deplasarea salariatilor



Iata 3 greseli pe care le fac angajatorii cand dispun deplasarea salariatilor:

1. Acorda diurna pe durata formarii profesionale.

Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corepunzatoare atributiilor de serviciu ci este trimis sa fie format profesional.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


In consecinta, perioada in care salariatul beneficiaza de formare profesionala nu reprezinta o perioada de delegare astfel incat nu sunt aplicabile dispozitiile referitoare la delegare.

Formarea profesionala este reglementata de dispozitiile Titlului VI din Codul muncii.

Astfel, atunci cand un salariat este trimis la formare profesionala, in functie de situatie, sunt aplicabile dispozitiile art. 192 - 210 (formarea profesionala) din Codul muncii si nu dispozitiile art. 42 - 44 (delegarea) din Codul muncii.

Distinctia este importanta din punct de vedere fiscal intrucat eventualele sume acordate pe durata formarii profesionale nu vor avea regimul fiscal al diurnei.

2.  Deconteaza cheltuieli de transport fara document justificativ

Art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal stabileste ca, sunt deductibile cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme. Totodata, art. 21 alin. (4)  lit. f) prevede ca nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil, cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

In consecinta, cheltuielile de cazare si transport sunt deductibile la determinarea profitului  impozabil daca au la baza documente justificative prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

Spre exemplu, in cazul in care se doreste compensarea cheltuielilor de cazare prin acordarea unei sume de 60 lei pentru cheltuieli de cazare fara document justificativ, intreaga suma de 60 lei acordata pentru cazare fara document (nu doar partea care excede nivelului prevazut pentru institutiile publice - 30 lei conform H.G. nr. 1860/2006) este nedeductibila.

3.  Acorda diurna administratorului care a incheiat cu societatea un contract de mandat (nu are calitatea de salariat)

Indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.

Persoanele care desfasoara profesii libere/persoanele fizice autorizate/ titularii intreprinderilor individuale/ intreprinderilor familiale nu pot primi diurna in desfasurarea activitatilor lor independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate.

Tags: deplasarediurnacodul munciicheltuieli de transportcontract de mandat


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

3 greseli pe care le fac angajatorii cand dispun deplasarea salariatilor
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."