Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditiile in care drepturile de autor dau dreptul la concediu de maternitate si pentru ingrijirea copilului



Daca realizez venituri pe baza unui contract de drepturi de autor pot beneficia de concediul de maternitate si de concediu de ingrijire a copilului? De catre cine e platit acest concediu?

Potrivit art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. d) coroborat cu art. 2 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente au dreptul, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concediu si indemnizatie pentru maternitate.

Art. 7 din aceeasi ordonanta stipuleaza ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea dreptului de mai sus este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Rezolvati rapid orice problema de salarizare, deduceri personale, tichete de masa! Click aici!

 

Conditia ceruta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, este ca anterior datei nasterii copilului, parintele sa realizeze timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

In conformitate cu art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Deci realizarea veniturilor pe baza unui contract de drepturi de autor va da dreptul, in conditiile aratate mai sus, atat la concediu de maternitate cat si la concediu pentru ingrijirea copilului.

Plata concediului de maternitate se face, conform art. 36 alin. (3) lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 de catre casa de asigurari de sanatate.

Potrivit art. 20 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 calculul si plata concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani se fac de catre directiile de munca si protectie sociala judetene.

Sursa: contractdemunca.ro


Tags: contract drepturi de autorconcediu de maternitatemuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomaj


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Conditiile in care drepturile de autor dau dreptul la concediu de maternitate si pentru ingrijirea copilului
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
popescu aurelia maria 13-Nov-2009
studenta anul 2 la zi am dreptul la indemnizatia de maternitate
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."