Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata concediului de odihna



Pentru ca ne aflam in plina perioada a concediilor de odihna, m-am hotarat ca astazi sa discutam despre durata acestora.

Stim ca orice angajat din Romania care presteaza munca in baza unui contract individual de munca beneficiaza de concediu de odihna platit.

Art. 140 alin. (1) din Codul muncii prevede ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Potrivit Contractului colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare, cu exceptia salariatilor sub 18 ani, care beneficiaza de un concediu de odihna de 24 zile lucratoare si a celor nou angajati care pentru primul an de activitate au dreptul la un concediu de minim 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Astfel, s-a aratat in doctrina ca este firesc ca salariatii care nu au prestat munca pe parcursul anului calendaristic din motive de sanatate sau ca urmare a concediilor fara plata sa nu beneficieze de concediu de odihna, cu atat mai mult cu cat acest drept este acordat tocmai pentru refacerea capacitatii de munca.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Odata cu abrogarea alineatul (4) al art. 140 din Codul muncii prin O.U.G. nr. 65/2005 si salariatii angajati cu contract de munca cu timp partial beneficiaza de aceeasi durata a concediului de odihna ca si cei incadrati cu contracte individuale de munca cu norma intreaga.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Anumite categorii de salariati beneficiaza de concedii de odihna suplimentare. Astfel, art. 142 din Codul muncii statueaza ca „Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.”

 

 

 


Tags: concediu de odihnacontractul individual de muncacontractul colectiv de muncamuncaCodul munciilegislatia munciiMinisterul Munciifisa postului


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Durata concediului de odihna
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
24-Iul-2009
eu am o intrebare referitor la perioada concediului de odihna anual. daca eu intr-un an mi-am luat concediul de studii conf. art prevazute in codul muncii 30 de zile max, de cate zile de concediu de odihna mai beneficiez in acel an ? se recalculeaza perioada de zile libere acordate?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."