Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Economisiti sume importante optand pentru evaluarea inteligenta a angajatilor



Migratia personalului va poate costa de 2,5 ori salariul anual al unui angajat. La aceste costuri se adauga si cele pentru recrutarea si instruirea noilor salariati.

Sunt concluziile mai multor specialisti in domeniul resurselor umane care va sfatuiesc sa evitati experimentele costisitoare de a angaja oameni nepotriviti pentru postul scos la concurs. Cum? Folosind programe performante de evaluare, destinate unui scop anume: angajare, promovare, indrumare, instruire sau planificarea succesiunii.

Analiza situatiei existente

Managerul de resurse umane dintr-o companie, dar si cel din varful piramidei, isi masoara forta afacerii si evaluand capitalul uman al firmei. Iata, asadar, ca nu le este indiferent pe cine angajeaza, cati ani de scoala are angajatul, cate cursuri de specializare a parcurs, cata imaginatie, talent sau energie are de pus in joc. Evaluarile inteligente sunt cele care ii ajuta pe manageri sa compare rezultatele candidatilor cu rezultatele celor mai performanti angajati pe postul respectiv si astfel sa aleaga aplicantul care corespunde cel mai bine cerintelor locului de munca. Aceasta „comparatie“ sta la baza luarii unor decizii rapide si foarte bune si ajuta la reducerea timpului alocat cresterii productivitat ii si problemei migratiei personalului.

Sfatul specialistilor in resurse umane este urmatorul: nu ocoliti metodele moderne de recrutare a personalului si nici solutiile dedicate altor scopuri ce tin de managementul acestora. S-a dovedit... practic: un sistem de evaluare a angajatilor bine pus la punct va poate scuti de costurile generate de o eventuala migratie accentuata de personal sau de angajarea unei persoane nepotrivite pentru un anumit post.

Strategia de reducere s control al costurilor

Angajatorii folosesc CV-urile, interviurile si referintele ca surse in luarea deciziilor de angajare. Aceste informatii se dovedesc de multe ori insuficiente pentru consecventa procesului de recrutare de angajati eficienti. Instrumentele de evaluare puse pe piata de companiile specializate sunt proiectate astfel incat sa raspunda necesitatilor specifice dumneavoastra. Iata doar cateva dintre argumentele pentru utilizarea evaluarilor specializate in selectia personalului:

· circa 95 din 100 de aplicanti pentru un post vor „exagera“ pentru a-l obtine;

· majoritatea deciziilor de angajare sunt luate in graba – in primele 5 minute ale interviului;

· cheltuielile necesare inlocuirii unui individ performant pe un post sunt de ordinul miilor de euro, daca luam in calcul si costurile directe si pe cele indirecte;

· aproximativ 85% din cheltuielile implicate de migratia personalului pot fi evitate.

Cand ar trebui folosite evaluarile?

Intr-o companie moderna, evaluarea nu mai este doar ceva formal. Este o activitate continua si constanta. Chiar daca partea formalizata, chestionarele, se face periodic, totusi tendinta puternica de eficientizare a costurilor si de crestere a productivitatii a condus la o pondere tot mai mare a retributiilor variabile, care necesita o evaluare cel putin lunara a performantelor angajatilor conform indicatorilor stabiliti.

Cum scadeti costurile prin utilizarea instrumentelor de evaluare

1. Prin reducerea migratiei personalului

Migratia personalului va poate costa de 2,5 ori salariul anual al angajatului, la aceste costuri adaugandu-se si cele pentru angajarea si instruirea noilor salariati. Utilizand instrumente special create pentru nevoile dumneavoastra, veti putea sa angajati oamenii potriviti pe posturile potrivite si sa-i coordonati in functie de stilul lor, reducand astfel numarul „plecarilor“ din companie.

2. Reducerea costurilor totale de angajare

Evaluarile va ajuta sa comparati rezultatele candidatilor cu cele ale angajatilor performanti de pe postul respectiv si astfel sa alegeti aplicantul care corespunde cel mai bine cerintelor locului de munca. Aceasta „comparatie“ va permite luarea unor decizii rapide si ajuta la reducerea timpului alocat cresterii productivitatii si problemei migratiei personalului.

3. Reducerea cheltuielilor de instruire

Reducand timpul si costurile unei angajari nepotrivite pe un post, reduceti si cheltuielile de instruire a noului angajat. Evaluarile profesionale ale potentialilor angajati va pot ajuta in identificarea programului de instruire pentru fiecare individ in parte, in functie de stilul de invatare al fiecaruia.

4. Reducerea absenteismului

Absenteismul poate determina costuri importante pentru fiecare angajat, de pana la 10-15% din salariul lunar al acestuia. Acesta este costul direct, raportat de specialistii in resurse umane. El nu include costurile implicate in selectarea altor persoane pe posturile eliberate si costurile orelor suplimentare pentru angajatii care au recuperat munca absentilor.

5. Reducerea furturilor la locul de munca

Statistica spune ca pierderea inregistrata de o companie medie este de mai mult de 9 euro pe an pentru fiecare angajat.

Cele mai costisitoare pierderi in urma abuzurilor se inregistreaza in companii cu mai putin de 100 de angajati.

Declaratie

Incercam sa surprindem atat competentele profesionale ale angajatilor nostri, prin teste obiective, cat si cele de comunicare. Evaluarea nu trebuie sa reflecte doar competentele sau doar relatia cu seful direct, ci si cu colegii de echipa.

Alina Olaru, Human Resource Manager, RTC Group

6. Cresterea productivitatii

Evaluarile profesionale va dezvaluie punctele forte si cele slabe ale individului si ale organizatiei ca intreg – furnizeaza informatiile necesare pentru obtinerea unei cresteri masurabile productivitatii angajatului. In plus, reduceti „timpul de productivitate“ – perioada semnificativa de timp care se scurge intre angajarea individului si momentul in care el devine productiv. Aceasta perioada si costurile asociate ei pot avea un impact dramatic asupra costurilor totale de angajare.

7. Cresterea vanzarilor

Se stie ca numai 20% din forta de vanzare este responsabila pentru 80% din vanzarile totale (legea lui Pareto adaptata vanzarilor). Utilizand instrumente specializate, puteti identifica acei indivizi care au abilitatile, interesele si motivatiile unei persoane de vanzari „de top“. Aceste informatii vor creste eficienta fortei de vanzare.

8. Economisirea timpului managerilor

Va vine sa credeti ca aproape jumatate din timpul unui manager estefolosit numai pentru rezolvarea problemelor de personal? Folosind instrumente corecte de evaluare a personalului veti intelege mai bine trasaturile de personalitate si comportamentale ale angajatilor, precum si stilul de gandire si invatare al conducerii companiei.

Aceasta informatie va va permite sa identificati si sa rezolvati problemele care apar mult mai rapid si mai eficient.

9. Reducerea timpul acordat interviurilor

Adresand mereu aceleasi intrebari invechite veti obtine aceleasi raspunsuri invechite. Cum puteti face diferenta intre candidati? Exista programe specializate care genereaza automat un set de intrebari pentru interviu, specific fiecarui candidat – aceasta metoda poate reducela jumatate timpul alocat interviului.

10. Imbunatatirea ratei de succes a angajarilor

Puteti imbunatati procentajul de succes in angajare la 75% folosind instrumente complexe. Ele masoara trasaturile comportamentale, stilul de gandire si invatare, abilitatile si interesele persoanei evaluate. Combinand aceste informatii cu profilul compatibilitatii postului, rata de succes in angajare poate fi imbunatatita cu 500% peste rata oferita de metodele traditionale.



Tags: angajatiCodul munciilegislatia munciimuncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006managementul resurselor umaneresurse umane


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Economisiti sume importante optand pentru evaluarea inteligenta a angajatilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."