Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un PFA poate sa se angajaze pe sine cu CIM?



Persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala (II) si intreprinderea familiala (IF) nu au personalitate juridica in conformitate cu dispozitiile OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

OUG 44/2008 atribuie dreptul PFA (in temeiul art. 17 alin. 1) si intreprinzatorului II (in temeiul art. 24) de a fi angajatori, insa acestia sunt angajatori persoane fizice.
Asadar, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori persoane fizice, lucru permis de dispozitiile OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale art. 10 din Codul muncii , republicat.

Potrivit art. 10 din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Prin urmare, PFA si intreprinzatorul titular al II pot avea calitatea de angajatori, insa in calitate de persoane fizice, asa incat este inadmisibil ca persoana fizica sa se angajeze pe sine. Aceasta pentru ca unul dintre elementele care caracterizeaza contractul individual de munca este subordonarea salariatului fata de angajator. Astfel, intre cele doua parti ale CIM, salariat si angajator, exista o relatie de subordonare, caracterizata prin prestarea muncii de catre salariat sub autoritatea angajatorului, care are puterea de a da ordine si directive salariatului, de a controla indeplinirea sarcinilor de serviciu si de a sanctiona abaterile de la disciplina muncii.

In concluzie, unul dintre elementele fundamentale ale CIM, subordonarea salariatului fata de angajator, nu este posibila in cazul angajarii propriei persoane, asa incat apreciem ca nu se vor putea incheia contracte individuale de munca de catre aceeasi persoana fizica care cumuleaza in acelasi timp atat calitatea de angajator, cat si pe aceea de salariat.

De altfel, din punctul nostru de vedere dispozitiile art. 17 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza in mod clar si limitativ modalitatile in care PFA isi poate desfasura activitatea, respectiv:
- conform prevederilor art. 4 lit. a), adica individual si independent, ca persoana fizica autorizata, sau
- poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

Tot astfel, din dispozitiile art. 25 alin. (2) din acelasi act normativ reiese posibilitatea cumulului calitatii de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale cu calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.  

Asadar, observam ca legiuitorul nu a stabilit posibilitatea cumulului calitatilor de intreprinzator si salariat in cadrul aceleiasi intreprinderi individuale.

In ceea ce priveste intreprinderea familiala, aceasta este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii in conformitate cu dispozitiile art. 28 alin. (1) din OUG 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform alin. (2) din acelasi articol, membrii unei intreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale. De asemenea, acestia pot cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-au organizat intreprinderea familiala.

Aceste dispozitii legale precizeaza in mod clar statutul pe care membrii unei intreprinderi familiale il pot avea in acelasi timp, respectiv PFA sau titulari ai unor intreprinderi individuale, precum si calitatea de salariat al unei terte persoane, nu si calitatea de salariat in cadrul intreprinderii familiale.

Tags: persoana fizica autorizataPFACodul munciiOUG 44/2008


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Un PFA poate sa se angajaze pe sine cu CIM?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"