Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Delegatiile in zilele de sarbatoare legala



Intrebare: Daca un angajat se afla in delegatie intr-o zi de sarbatoare legala din Romania, acesta se va ponta in delegatie sau va fi liber platit in conformitate cu legea din Romania.
Delegatia fiind intr-o alta tara unde, spre exemplu ziua de 15 august nu este considerata sarbatoare legala.

Acesta va beneficia de diurna pentru acesta zi?

Raspuns: Prevederile Codului muncii referitoare la zilele libere trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie. Zilele libere din perioada de delegare constituie zile libere daca salariatului i se acorda ziua libera.

Timpul de munca este definit la art. 111 din Codul muncii , republicat, ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Astfel, constituie timp de lucru intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.

Pe cale de consecinta, nu constituie timp de lucru, zilele libere de care salariatul beneficiaza in perioada in care este delegat cum este cazul zilei de 15 august. Daca, insa, in ziua de 15 august, salariatul aflat in delegatie presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, aceasta perioada constituie timp de lucru.

In speta prezentata, daca salariatul a lucrat in ziua de 15 august, aceasta perioada constituie timp de lucru.
In ceea ce priveste munca in zilele de sarbatoare legala, art. 139 din Codul muncii stabileste zilele libere in care nu se lucreaza. Nu se aplica prevederile art. 139 in locurile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, in unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.

Salariatilor care lucreaza in aceste unitati li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Rezulta ca, pentru munca prestata in delegatie in ziua de 15 august, salariatul va primi diurna iar angajatorul trebuie sa acorde salariatului ori alta zi libera ori un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Tags: sarbatoare legaladelegatiecodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Delegatiile in zilele de sarbatoare legala
Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Geanina Androne 27-Dec-2019
Buna ziua,

Ce drepturi suplimentare privind zilele libere are un angajat daca acesta a calatorit pe parcursul zilei de repaus sambata/duminica catre noua destinatie unde urma sa isi exercite munca pentru o perioada.
Ar trebui sa primeasca o zi libera pentru ziua de repaus care de fapt a fost petrecuta pe drum?

Va multumesc.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"