Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Adeverinta pentru plata datoriilor salariale restante



Potrivit art 166 alin. (1) din Codul muncii salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz. Iar alin. (4) al aceluiasi articol prevde ca intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

In ceea ce priveste eliberarea unei adeverinte, in conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad obligatia angajatorului de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. Asadar, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatilor sau fostilor salariati adeverinte prin care sa ateste, printre altele, vechimea in munca.

Legea nu prevede cu caracter general un model tip al adeverintei, astfel incat, apreciem ca, continutul acesteia se stabileste de angajator tinand cont de cele solicitate de salariat.

In situatiile speciale in care legea stabileste un model al adeverintei, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta conform modelului reglementat legal.

De exemplu, conform art. 126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.

Astfel, adeverinta prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010. Acest model impune semnarea adeverintei de persoana care a intocmit-o.

In consecinta, continutul adeverintei este stabilit de angajator tinand cont de solicitarea salariatului, daca nu este stabilit de lege un model al adeverintei. Pentru situatiile in care legea stabileste un model, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta dupa modelul reglementat legal.

Pentru situatiile in care legea nu stabileste un model va oferim in continuare un model orientativ



Antet
Nr……../……………….
A D E V E R I N TA

Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna. ..........................................., domiciliat(a) in Bucuresti, posesor al BI/CI, seria....... nr................., C.N.P. ..............................., a fost angajatul(a) societatii
S.C. ................................................. S.R.L., C.U.I. RO .................., cu sediul social in ...................., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga/partiala de ........... ore/zi, incheiat pe durata..........................., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ...................... cu nr........................, in functia/meseria de ............................. ............................. pentru un salariu de baza …………….., (sunt enumerate si sporurile si alte adaosuri, daca este cazul)

Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii:

Nr.
Crt.
Mutatia
intervenita

Anul
Meseria/
Functia

Salariul de baza
Nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea in temeiul legal
Luna
Ziua
1 Angajat cu contract
de munca
pe perioada nedeterminata conform art.12 alin….. din Codul muncii Contract individual
de munca nr……/……..

2 Modificare salariu Sporuri si alte adaosuri daca este cazul Nr. si data actului pe baza caruia a intervenit mutatia: actul aditional nr….. …….. din data de ….. …..
3
4

Contractul individual de munca al domnului(ei) ............................. a incetat la data de ............., in baza prevederilor ................, din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii , republicat, astfel cum rezulta din decizia nr ............./…………..........

S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.

S.C. ................................................. S.R.L.
REPREZENTANT LEGAL ANGAJATOR

Tags: adeverintacontract individual de muncaangajatorcodul munciisalarii restante


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Adeverinta pentru plata datoriilor salariale restante
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."