Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prima si a doua zi de Rusalii sunt zile libere pentru salariati



Sarbatoarea de Rusalii in Codul muncii

La nivelul legislatiei muncii, prima si a doua zi de Rusaliilor se numara printre zilele de sarbatoare legale acordate salariatilor in fiecare an.

Potrivit articolului 139 din Codul muncii republicat, zilele de sarbatoare legala in care salariatii nu lucreaza sunt:

1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

De aceste zile libere nu beneficiaza insa angajatii din unitatile a caror activitate sau productie nu poate fi intrerupta. In astfel de cazuri in care salariatii desfasoara activitate in zilele de sarbatoare legale, aceste zile se compenseaza cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile sau cu un spor de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, asa cum prevede art. 141 din Codul muncii republicat.

Anul acesta Rusaliile sunt sarbatorite in zilele de 3 si 4 iunie, duminica si luni. Aceste zile reprezinta deci sarbatori legale in care majoritatea salariatilor nu vor desfasura activitate. Astfel ca, salariatii care vor lucra in aceste zile vor beneficia de timp liber corespunzator sau spor la salariu, acordate in conformitate cu dispozitiile legislatiei muncii.


Semnificatia Sarbatorii Rusaliilor

In duminica a VIII-a dupa Pasti crestin-ortodocsii sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh sau Duminica mare, sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Rusalii. Praznuita inca de pe vremea Sfintilor Apostoli, sarbatoarea Rusaliilor este, alaturi de Sarbatoarea Pastilor, cea mai veche sarbatoare crestina. Conform Sfintei Scripturi in ziua de Rusalii Duhul Sfant s-a pogorat asupra Sfintilor Apostoli, dandu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii.  

Din sarbatoarea Rusaliilor fac parte Duminica Rusaliilor si lunea urmatoare, cinstita ca sarbatoarea Sfintei Treimi. Rusaliile reprezinta o sarbatoare straveche, preluata din mitologia romana. Cunoscuta pe atunci sub denumirea „Rosalia” sau „Sarbatoarea Trandafirilor”, Sarbatoarea de Rusalii era o zi inchinată cultului mortilor, in care se aduceau ofrande precum alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti. La nivelul bisericii, aceasta sarbatoare este socotita drept ziua de nastere a Bisericii crestine.

Tags: Codul munciiRusaliisarbatori legalesalariatspor la salariu


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Prima si a doua zi de Rusalii sunt zile libere pentru salariati
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"