Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai importante legi adoptate in 2011 in domeniul muncii



Pe parcursul anului 2011, in doar 8 luni de zile, conform unui bilant realiza de site-ul cursdeguvernare.ro, sub conducerea fostului Executiv au fost modificate un numar important de legi vizand domeniul muncii. De aceste modificari legislative au fost afectati angajatii si angajatorii din sectorul public dar si cei din sectorul privat, sindicatele, zilerii, mamele, pensionarii din toate categoriile. Cele mai importante au fost Codul muncii, cu un numar important de modificari, si Legea dialogulului social care a dus la eliminarea Contractului Colectiv de Munca la Unic la Nivel National. Iata si bilantul realizat:


1. Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar. Prin Legea -cadru de salarizare, toate functile din sectorul bugetar sunt grupate in 11 grade si 6 familii ocupationale, pe mai multe domenii. Salariile sunt calculate la un raport de 1 la 15 intre cea mai mare si cea mai mica remuneratie. Se fixeaza un plafon pentru sporuri la 30% din suma salariilor de baza pe ordonatorii de credite, iar suma sporurilor si compensatiilor nu va putea depasi 30% din salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara. Prin contractele colective si individuale de munca, nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi salariale care exced prevederilor legii-cadru. Legea a fost adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului.

2. Legea de aplicare a salarizarii unitare in anul 2011. Prin aceasta lege, se aplica partial grilele de salarizare fixe din Legea-cadru, astfel incat fondul total de salarii bugetar sa fie de 39 de miliarde de lei. Pentru aplicarea in integralitate a grilelor Legii-cadru erau nevoie de 54 de miliarde de lei. Prin Legea de aplicare, salariile bugetarilor au fost majorate cu 15% in brut, dupa ce fusesera reduse cu 25%, in iulie 2010. Legea a fost adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului.

3. Codul Muncii. Legea prevede ca in cazul disponibilizarilor de personal departajarea se va face in primul rand pe criterii de performanta si apoi pe criterii sociale. Durata determinata a contractului individual de munca creste de la 2 la 3 ani. Pentru contractele colective sectoriale se vor emite legi speciale. Patronii care folosesc angajati fara forme legale risca pana la 3 ani de inchisoare, iar salariatii care lucreaza la negru, amenzi de pana la 1.000 de lei. Perioada de proba la angajare creste de la o luna la trei luni pentru functiile de executie. Este eliminata posibilitatea stabilirii salariilor prin negocieri colective. Prin contractele colective se vor putea stabili numai nivelurile salariale minimale, iar salariile individuale se vor stabili numai prin negocieri individuale. Liderii de sindicat pot fi dati afara ca orice alt angajat. Legea a fost adoptata prin asumarea raspunderii.

4. Legea pensiilor. Punctul de pensie a fost stabilit la 45% din salariul mediu brut economie, adica 732 de lei pe luna.

5. Legea dialogului social. Contractul colectiv de munca la nivel national a fost desfiintat. Se vor incheia contracte clective de munca sectoriale, separate la stat de privat. Legea a fost adoptata prin angajarea raspunderii.

6. Recalcularea pensiilor militare. Ordonanta de urgenta a fost elaborata de Botis impreuna cu ministrii de Interne, Traian Igas, si al Apararii, Gabriel Oprea. Pensiile de peste 3.000 de lei, precum si pensiile militarilor care nu au vechime completa s-au redus cu pana la 90%.

7. Reducerea indemnizatiei de concediu maternal. Mamele care vor sa stea 2 ani in concediu maternal au indemnizatia plafinata la 1.200 de lei.

Tags: legea salarizariicodul munciiindemnizatia de concediu maternallegea pensiilorlegea dialogului social


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cele mai importante legi adoptate in 2011 in domeniul muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"