Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retrogradarea salariatului potrivit Codului Muncii



Retrogradarea, prevazuta la art. 248 lit. c) din Codul muncii, reprezinta trecerea salariatului, cu titlu temporar, intr-o functie inferioara, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile. Este o sanctiune specifica functiilor de conducere, neputand fi aplicata salariatilor care, potrivit organigramei, nu ocupa o astfel de functie.

In intervalul in care este retrogradat, salariatul va avea dreptul la salariul corespunzator functiei in care a fost trecut. Retrogradarea se va putea dispune nu numai in functia imediat inferioara, ci si intr-o alta functie, fireste compatibila cu pregatirea profesionala a salariatului.

Trecerea intr-o alta munca, cu titlu de sanctiune, trebuie sa fie efectiva, adica salariatul sanctionat sa aiba de efectuat sarcinile de serviciu corespunzatoare  functiei in care a fost trecut, nu sa continue efectuarea acelorasi sarcini ca si pana acum, dar cu un salariu mai mic.

Art. 48 din Codul muncii, cand face referire la posibilitatea angajatorului de a-l trece pe salariat intr-o alta munca, in mod unilateral, ca sanctiune disciplinara, are in vedere sanctiunea retrogradarii.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Un efect imediat al retrogradarii il constituie necesitatea modificarii organigramei, daca aceasta a cuprins numele persoanei care ocupa functia respectiva.

Este esential de retinut ca retrogradarea, ca sanctiune disciplinara, se poate aplica exclusiv pentru savarsirea de abateri disciplinare. Anume cu respectarea integrala a procedurii prealabile a cercetarii disciplinare. Nu se poate aplica retrogradarea pentru ca salariatul nu isi indeplineste corect atributiile, pentru ca departamentul pe care il conduce nu merge bine sau pentru ca nu a reusit sa organizeze activitatea in mod corespunzator.

Intrebare
Ce se va putea face cu salariatii care detin functii de conducere, nu au savarsit abateri disciplinare, dar totusi nu mai pot fi mentinuti in functia de conducere respectiva deoarece departamentul pe care il conduc merge prost?

Raspuns
Intr-o asemenea situatie, singura posibilitate o constituie concedierea pentru necorespundere profesionala. Prealabil concedierii, salariatului i se va propune trecerea intr-un alt loc de munca, pe o functie de executie. Daca accepta (iar acordul lui este absolut necesar, salariatul neputand fi trecut pe un alt post prin decizia unilaterala a angajatorului), atunci se va realiza o astfel de modificare a pozitiei detinute in firma.

Tags: Codul Munciiretrogradaresanctiuniabateri disciplinare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Retrogradarea salariatului potrivit Codului Muncii
Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"