Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea regulamentului de organizare si functionare



Angajatorul dispune de asa-numita prerogativa manageriala care ii permite organizarea activitatii, stabilirea posturilor si determinarea relatiilor dintre acestea. Odata cu puterea de decizie, acesta are si responsabilitatea deciziilor sale, oricare dintre acestea putand fi contestata in instanta, in cazul in care incalca o prevedere legala.

Negocierea individuala va sta la baza incheierii contractului individual de munca – si a oricarei modificari a acestuia, dupa cum negocierea colectiva va conduce la incheierea contractului colectiv de munca. Dincolo de aceste acte negociate, celelalte acte juridice care stabilesc regulile desfasurarii activitatii in uniate sunt acte unilaterale ale angajatorului. Legea 40/2011 , care a modificat Codul muncii , a adus cu sine multiplicarea acestor acte unilaterale. Anumite decizii (cum ar fi spre exemplu, norma de munca sau stabilirea obiectivelor de performanta ale salariatilor) care pana acum se luau prin consens, au devenit aplicabile prin vointa unilaterala a angajatorului.

Dintre toate actele unilaterale producatoare de efecte juridice pe care le adopta angajatorul, cele mai importante sunt Regulamentul intern si Regulamentul de organizare si functionare. Fiecare dintre acestea reglementeaza una dintre componentele organizarii muncii in unitate, ele sunt expresia strategiei firmei si au un impact direct asupra activitatii fiecarui salariat in parte.

Temeiul legal al elaborarii Regulamentului de organizare si functionare il constituie art. 40  alin. (1) din Codul muncii , care la lit. a) prevede dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii. Modalitatea in care angajatorul stabileste organizarea si functionarea unitatii o constituie tocmai elaborarea Regulamentului de organizare si functionare.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Regulamentul intern este obligatoriu. Potrivit art. 246 din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, acesta trebuie intocmit in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Codului muncii , sau de la data dobandirii personalitatii juridice de catre angajator. Inspectorii de munca vor putea verifica prezenta Regulamentului intern, aplicand sanctiuni contraventionale daca constata nerespectarea art. 246 din Codul muncii . Care este insa regimul Regulamentului de organizare si functionare? Absenta lui se va putea sanctiona?

Nu. In sectorul privat nu exista o norma legala care sa oblige angajatorii la intocmirea Regulamentului de organizare si functionare.

In aceasta situatie, ne putem intreba: de ce sa intocmim Regulament de organizare si functionare? Fireste, raspunsurile sunt foarte variate din perspectiva managementului resurselor umane. Regulamentul de organizare si functionare reprezinta consacrarea normativa a optiunilor angajatorului in ceea ce priveste structura organizationala a firmei, organigrama si relatia dintre posturi.

Dar numeroase sunt si justificarile intocmirii atente a acestui regulament, din perspectiva juridica.
Inainte de toate, trebuie aratat ca Regulamentul de organizare si functionare reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului. Intr-adevar, potrivit art. 187 din noul Cod civil – Legea 287/2009, republicata in Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011: „Orice persoana juridica trebuie sa aiba o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu, afectat realizarii unui anumit scop licit si moral, in acord cu interesul general”. Asadar, organizarea reprezinta una dintre conditiile fundamentale ale identitatii unei persoane juridice. Or, aceasta organizare este stabilita tocmai prin Regulamentul de organizare si functionare.

In cazul institutiilor de stat, Regulamentul de organizare si functionare se stabileste prin act normativ, deoarece este o expresie a insasi personalitatii juridice a acestora.

Tags: Codul Munciiregulamentul de organizare si functionarelegea 40/2011legea 287/2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligativitatea regulamentului de organizare si functionare
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."