Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt situatiile in care CFS nu diminueaza CO



Intrebare: Un angajator vrea sa acorde in mod corect concediul de odihna legal pentru un angajat care in cursul anului a beneficiat de 4 luni de concediu fara plata. Conform contractului, salariatul beneficiaza de 21 zile legale de concediu de odihna. In aceste conditii, se va tine cont de cele 4 luni de CFS?

Raspuns:
Concediul fara plata constituie un drept al salariatului, nu o obligatie. Astfel, concediul fara plata constituie, potrivit art. 54 din Codul muncii, caz de suspendare a contractului individual de munca, prin acordul partilor, daca este solicitat de catre salariat pentru efectuarea studiilor sau pentru interese personale.

De asemenea, art. 153 alin.(1) din Codul muncii stabileste ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Potrivit art. 49 alin. (2) si (3) din Codul muncii , suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Daca prin contractul individual de munca, contractul colectiv sau regulamentul intern nu aveti instituita o clauza potrivit careia pe durata suspendarii contractului de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele de prestare a muncii si de plata a salariului, la calculul zilelor de concediu de odihna vor fi eliminate cele 4 luni in care salariatul s-a aflat in concediu fara plata.

Astfel, pentru calculul zilelor de concediu de odihna se scand cele 4 luni din cele 12 luni ale anului.

21 zile CO : 12 luni/1n = 1,75 zile CO/luna
12 luni - 4 luni concediu fara plata = 8 luni
8 luni x 1,75 zile CO/luna = 14 zile CO.

Pe cale de consecinta, salariatul care a beneficiat de concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale va beneficia de un numar de 14 zile de CO.  Atentie, daca salariatul a beneficiat de concediu fara plata pentru formare profesionala va beneficia de 21 de zile de CO pe an, concediul fara plata pentru formare profesionala nu diminueaza perioada concediului de odihna. Si de asemenea, salariatul va beneficia de concediu de odihna integral daca exista clauza mentionata mai sus cu privire la drepturile si obligatiile partilor contractante pe durata suspendarii contractului.

Tags: cfsdiminuare coconcediu fara platacodul munciiacordul partilorregulamentul interncontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care sunt situatiile in care CFS nu diminueaza CO
Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."