Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea programului de lucru



Intrebare: Conform Codul muncii, art. 52 alin. 3 si art. 53 alin. 1, exista obligativitatea efectuarii anterior reducerii programului a unui numar de 30 de zile lucratoare de intrerupere? Se poate ca un salariat sa fie pontat in cele 5 zile lucratoare ale saptamanii 4 zile in intrerupere activitate platite cu 75% din salariul de baza si 1 zi in fara plata, aceasta din urma fiind ziua redusa de la 5 la 4 zile din programul de lucru saptamanal?

Raspuns: Articolele mentionate de dumneavoastra prevad urmatoarele lucruri:

Art. 52 alin. 3: In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

ART. 53 alin 1: Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3.

Indemnizatia aceasta se refera la situatia in care angajatul intra in somaj tehnic. In cazul in care se reduce timpul de lucru de la 5 la 4 zile, salariul este diminuat corespunzator, asa cum prevede si art. 52 alin. 3. Acesta din urma face exceptie de la plata indemnizatiei de 75%, asa cum apare si in art. 53 alin. 1. Nu este obligatorie efectuarea unui numar de 30 de zile lucratoatoare anterior intreruperii, acest lucru nu este mentionat nicaieri. Articolul se refera la situatia in care perioada pentru care a fost intrerupt contractul de munca depaseste 30 de zile lucratoare.

Tags: reducerea programului de lucrucodul munciiintreruperea activitatiiindemnizatiesomaj tehniccontractul de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reducerea programului de lucru
Rating:
Nota: 4.33 din 20 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
gabi patrascu 16-Aug-2011
Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei spete cat si solutia legala daca exista :

Un pensionar revizuibil la 6/12/24 luni cu afectarea capacitatii de munca de 4 ore iar restul de 4 ore poate fii salariat cu norma redusa iar intrebarea mea este :
1. daca se retine somaj atat salariatului cat si la angajator ?
2. daca am retinut pana acum somaj, salariatul respectiv beneficiaza de somaj in cazul desfiintarii postului ?

Cu multumiri,

Gabi PATRASCU
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."