Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cai de actiune ale angajatului in situatia modificarii functiei



Intrebare:
Unui reprezentant al salariatilor de la o asociatie aflata in administrarea statului i s-a cerut sa treaca pe un alt post (perceput de angajat ca fiind net inferior), in timpul mandatului, invocandu-se eficientizarea activitatii (postul sau nu mai parea justificat in structura). Este posibil acest lucru? Ce cai de actiune are angajatul in aceasta situatie (in cazul in care refuzul sau este urmat de presiuni din pareta conducerii)?


Raspuns:
Dupa cum prevede art. 41 alin. (1) din Codul muncii "contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor".

Modificarea unilaterala de catre angajator a functiei salariatului este posibila numai cu titlu de sanctiune disciplinara pe o perioada de cel mult 60 de zile in conditiile prevazute de Codul muncii.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


In orice alta situatie, schimbarea functiei reprezinta o modificare a contractului individual de munca ce se poate realiza numai cu acordul ambelor parti ale contractului individual de munca.

Art. 264 alin. (1) din Codul muncii prevede care sunt sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara.

Aceste sanctiuni sunt expres si limitativ prevazute de lege, iar aplicarea lor sub aspectul duratei si cuantumului trebuie sa se faca cu respectarea riguroasa a dispozitiilor legale, reflectandu-se, prin consecintele lor, numai asupra raportului juridic de munca, fara a afecta celelalte drepturi personale si patrimoniale ale salariatilor.

Retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile este reglementata la art.264 alin.(1) lit.c), si este cea mai severa dintre sanctiunile care pot fi aplicate cu pastrarea raportului de munca, ea fiind destinata persoanelor care nu sunt la prima abatere disciplinara, aduce prejudicii materiale si morale insemnate unitatii, in imprejurari si cu antecedente disciplinare care confera faptei un grad ridicat de periculozitate. Pentru a fi legala, retrogradarea poate fi aplicata pe cel mult 60 de zile.

Orice retrogradare dispusa sau mentinuta in fapt pe o durata mai mare, reprezinta o modificare unilaterala a contractului de munca, fara temei legal si ca atare inadmisibila.
 
Asadar, indiferent ca salariatul are sau nu calitate de reprezentant al salariatilor, functia prevazuta in contractul individual de munca poate fi modificata numai in conditiile mai sus aratate.

Orice decizie unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca poate fi contestata de catre salariatul lezat in termen de 30 de zile de la data comunicarii la tribunalul in a carei raza teritoriala isi are sediul.

Tags: modificarea functieicodul munciicontractul individual de muncasanctiune disciplinararetrogradareincetarea contractului individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cai de actiune ale angajatului in situatia modificarii functiei
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
mihali cristina 01-Oct-2010
buna ma numesc cristina,sunt si eu in aceeasi situatie.ceea ce nu inteleg cele 60 de zile sunt lucratoare sau calendaristice,si daca ei le depasesc eu ce pot sa fac
multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."