Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia angajatorului de a compensa diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza avut



Intrebare:

Am o salariata care este in prenatal in cele 126zile si i s-a calculat cm folosind media zilnica (total venituri 6 luninr zile lucratoare 6 luni /23zile cm/85%). Intr-o luna a realizat o indemnizatie mai mare dataorita nr de zile lucratoare din luna iar in alta luna a realizat mai putin (luna avand 21zile lucratoare).

La nivelul companiei nu exista contract colectiv de munca si nici nu este stipulat in regulamentul de ordine interioara faptul ca se pot acorda compensatii asa cum rezulta din contractele colective de munca la nivel national.

Exista legi care sa ma oblige sa-i compensez diferenta?

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Mentionez ca nici in CIM nu este stipulat nimic de genul acesta.

Raspuns:

Conform art. 66 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.

Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Asadar, obligatia acordarii acestei compensatii nu se regaseste intr-un act normativ ci in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006.

Potrivit art. 3 alin. (1) lit. a) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in cazul contractelor colective de munca la nivel national, clauzele acestora produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt),.

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996 a contractului colectiv de munca potrivit carora clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
 
De asemenea, Codul muncii prevede la art. 241 alin. (1) lit. d) astfel:

"Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national."

Din dispozitiile Codului muncii si cele ale Legii 130/1996 precum si cele ale Contractului colectiv de munca unic la nivel national rezulta ca orice contract colectiv constituie izvor de drept si ca produce efecte fata de toti salariatii si angajatorii la care se refera.

In acest sens, art. 236 din Codul muncii si art.7 alin. (2) din Legea 130/1996 prevad ca dupa incheierea si intrarea lui in vigoare, contractul colectiv de munca are putere de lege intre partile contractante. Prin executare se intelege tocmai respectarea drepturilor si obligatiilor asumate de parti.

Art. 243 din Codul muncii si art. 30 din Legea 130/1996 prevad ca executarea contractului colectiv de munca este obligatorie si ca neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract atrage raspunderea celor vinovati.

Avand in vedere cele mai sus expuse, angajatorului ii revine obligatia sa plateasca salariatei diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul pe o perioada de minim 6 saptamani.

Aceasta obligatie revine angajatorului chiar daca nu a fost prevazuta in CIM sau in regulamentul intern.

Numai la Seminarul National de Legislatia Muncii 2010, organizat pe 23 aprilie la Crowne Plaza Bucuresti, obtineti PE LOC raspunsurile la problemele specifice de legislatia muncii cu care va confruntati!

...clic aici pentru toate detaliile legate de desfasurarea Seminarului National de Legislatia Muncii - Editia Aprilie 2010

Tags: indemnizatia de maternitatecodul munciicim


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatia angajatorului de a compensa diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza avut
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
pelmus elena 22-Mar-2010
AM INCETAT CT DE MUNCA DE COMUN ACORD CU FITMA ACUM 5 LUNI DE ZILE SI SUNT INSARCINTA IN PRIMA LUNA . BENEFICIEZ DE INDEMINZATIA DE MATERNITATE? MULTUMESC.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."