Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 10 reguli de baza ale sanctionarii disciplinare



1. Definiti, in cadrul regulamentului intern, faptele care constituie abateri disciplinare la nivelul unitatii pe care o conduceti.

2. Identificati, prin fisa postului fiecarui salariat in parte, atributiile si responsabilitatile concrete care ii revin la locul de munca, relatiile de coordonare, colaborare si subordonare, potrivit organigramei proprii.

3. Stabiliti, in cadrul regulamentului intern, modalitatea de constituire si functionare a comisiei de disciplina , respectiv procedura derularii cercetarii disciplinare prealabile.

4. Intocmiti registrul de procese-verbale al lucrarilor comisiei de disciplina, obligatoriu pentru toate categoriile de angajatori, potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


5. Respectati toate termenele de prescriptie ori decadere legale si, in functie de particularitatile fiecarui caz, termenele de recomandare prevazute de Codul muncii si CCMUNN aplicabil.

Codul Muncii exact asa cum trebuie aplicat!

6. Fundamentati decizia de sanctionare disciplinara printr-un referat care sa contina toate etapele intermediare, incepand cu sesizarea comisiei de disciplina si pana la propunerea de aplicare a unei sanctiuni disciplinare – acest document va poate fi de un real folos in fata instantelor de judecata, refacand pas cu pas procesul de evaluare si sanctionare a abaterii disciplinare.

7. Nu largiti in mod nejustificat sfera de cercetare a faptei imputate salariatului cu alte fapte savarsite ulterior de catre acesta sau care nu au fost aduse la cunostinta sa la momentul convocarii in fata comisiei de disciplina – in caz contrar, riscati anularea in instanta a sanctiunii aplicate pe motivul viciilor de procedura intervenite in cadrul cercetarii disciplinare prealabile.

8. Raportati intotdeauna sanctiunea disciplinara pe care o dispuneti la gravitatea abaterii disciplinare savarsite de catre salariat, la apararile invocate de catre acesta in cadrul cercetarii disciplinare prealabile, precum si la criteriile de individualizare stabilite in cadrul art. 266 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.

9. Evitati confuzia ce poate sa apara la un moment dat intre abaterea disciplinara savarsita de catre salariat si necorespunderea profesionala a acestuia. Daca, in derularea cercetarii disciplinare prealabile, se constata lipsa vinovatiei salariatului, sesizarea trebuie clasata, putandu-se dispune ulterior evaluarea profesionala a salariatului, cu respectarea procedurii stabilite prin CCMUNN in vigoare.

10. Respectati conditiile de forma ale deciziei de sanctionare disciplinara stabilite de Codul muncii , sub sanctiunea nulitatii absolute.

Tags: abatere disciplinaracodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cele 10 reguli de baza ale sanctionarii disciplinare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."