Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este cel mai mare dusman al oricarui manager de resurse umane?



Raspuns:  legislatia muncii in vigoare
Da, stimate manager de resurse umane, poate nu v-ati gandit niciodata la acest aspect, dar legislatia in vigoare este principalul dvs. inamic! Stufoasa, greoaie, imposibil de descalcit fara ajutor profesionist, cu o multitudine de posibile interpretari si, mai ales, prezenta zi de zi in viata dvs. Cu ea va luptati.


Aproape tot ce faceti intr-o zi obisnuita de lucru trebuie sa tina cont de cate o lege sau ordonanta de urgenta, de cate un articol din 
Codul muncii  care trebuie coroborat cu alt articol din  Codul muncii , de cate o anexa putin cunoscuta, pierduta printr-un Monitor Oficial. Asta faceti zi de zi: cautati, analizati, interpretati, cereti sfaturi si, in final, rezolvati problemele, dupa care va mangaiati cu gandul ca a doua zi o veti lua de la capat. 

Asta este, sarcinile dvs. de serviciu implica respectarea stricta a anumitor prevederi din legislatia in vigoare si, din acest motiv, ele sunt printre cele mai stresante sarcini de serviciu din firma. De ce? Pentru ca modul in care le rezolvati are consecinte pe termen lung. O mica eroare in interpretarea si aplicarea unei anumite prevederi legale si lucrul acesta va iesi la iveala la primul control 
ITM , cu urmari care pot fi extrem de neplacute.

Puteti sa imblanziti legislatia, ca sa va fie mai usor? 

Nu puteti. Ceea ce puteti insa sa faceti este 
sa invatati din experienta omologilor dvs. de la alte firme . Experienta lor, daca ati avea acces la ea, ar fi un ajutor nepretuit pentru dvs., pentru ca problemele cu care se confrunta ei sunt, cu siguranta, si problemele dvs. Ei cum s-au descurcat? Ce solutii au gasit? V-ar interesa sa aflati?

157 de studii de caz descifreaza  Codul muncii  pentru dvs.

Iata ce intrebari isi pun alti manageri de resurse umane:

1. „Pentru a demara o cercetare disciplinara este neaparat necesar un referat in forma scrisa sau este suficienta o sesizare (verbala) a unui cadru de conducere? Ce trebuie sa fac pentru a concedia legal un salariat care a savarsit o abatere disciplinara?”

2. „In urma unui accident de munca, salariatul din vina caruia s-a produs accidentul a fost sanctionat conform art. 264 lit. d) din 
Codul muncii . Din momentul producerii accidentului si pana in prezent (cca 3 luni), angajatul se afla in  concediu medical . Se poate aplica sanctiunea atata timp cat primeste drepturi numai din  CASS ? Si daca nu, ce se intampla daca dupa expirarea concediului medical se pensioneaza?”

3. „Indemnizatia de pensionare prevazuta la art. 50 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national se acorda pe statul de plata? Se plateste impozit pentru aceasta indemnizatie?”

157 de studii de caz va descifreaza Codul Muncii 

4. “Ce consecinte are demisia unui salariat fara respectarea termenului de preaviz?”

5. „Este legal programul de lucru de 24 de ore cu 72 de ore libere in ture de 4 persoane? Se poate reglementa acest program, daca este legal, prin regulament intern si dispozitia conducatorului institutiei?” 

6. „Exista o perioada determinata prin lege pentru care salariatul beneficiar al cursurilor de formare profesionala organizate de catre angajator sa fie obligat de catre acesta din urma sa ramana angajatul unitatii? Care sunt obligatiileprevazute in 
Codul muncii  pentru  salariatul care a beneficiat de cursuri de pregatire profesionala organizate si platite de catre angajator?”

7. „De curand am pierdut un proces cu un angajat. Aceasta a cerut reintegrarea si plata drepturilor salariale la zi. Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa-i platesc si diferenta de concediu de odihna pe anul 2008 si pe toata perioada din 2009 avand in vedere ca imediat ce s-a intors la munca in iulie 2009 angajatul in cauza a parasit firma. Perioada la care ma refer este noiembrie 2008 – iulie 2009.”

8. „Pentru situatiile in care intervine Contractul de mandat, stiu din Legea nr. 31/1990 ca se suspenda 
contractul individual de munca  al salariatului care a fost numit director si acesta ramane cu un contract de mandat incheiat cu consiliul de administratie. Este corect ca in carnetul de munca sa inregistram suspendarea  CIM  in baza art. 50, lit. „i” din  Codul muncii ?”

9. „Un punct de lucru al firmei s-a desfiintat. Dupa 14 zile de preaviz o salariata a prezentat certificat medical si prezinta in continuare. Nu putem sa-i incetam contractul de munca, dar punctul de lucru este desfiintat. Cum procedam? In plus, a anuntat verbal ca este gravida.”

10. „Putem transfera un angajat in cadrul aceleiasi firme, in alta localitate, la 30 km distanta, prin decizia unilaterala a administratorului, fara acordul angajatului?”

11. „Prin 
contractul colectiv de munca  incheiat la nivel de unitate se stabileste o diurna mai mare decat cea legala, sa zicem de 50 RON. Aceasta suma este deductibila?”

(...)


Sunt situatii concrete, de zi cu zi, cu care se intalneste un angajator. Si este extrem de probabil sa va intalniti si dvs. cu ele sau cu situatii similare, care au practic aceeasi rezolvare. Din acest motiv, raspunsurile la aceste intrebari (si la multe altele, dupa cum veti vedea mai jos) constituie o consultanta deosebit de valoroasa, la care puteti avea acces cu un simplu clic. 
Aici

157 de studii de caz va descifreaza Codul Muncii

Tags: legislatia munciicodul munciimanagement


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care este cel mai mare dusman al oricarui manager de resurse umane?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"