Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendarea contractului afecteaza durata concediului de odihna?



Afecteaza perioadele de suspendare a contractului individual de munca durata concediului de odihna anual?

Raspuns:

Art. 49 din Codul muncii ne dezvolta institutia suspendarii contractului individual de munca.

Astfel, suspendarea poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

In sfarsit, aveti o sursa sigura de explicatii si modele pentru a intocmi rapid si eficient orice fisa a postului!

Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii si plata salariului, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Nimic nu impiedica partile contractului colectiv de munca sa prevada de exemplu in cadrul acestuia, in aplicarea dispozitiilor art 49 alin. (3) din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna integral pentru persoana care in decursul anului a avut contractul individual de munca suspendat pe anumite perioade.

Putem vorbi astfel de cazul salariatei mamici care isi suspenda contractul individual de munca ca urmare a solicitarii concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap) ori de concediul pentru incapacitate temporara de munca.

Legea impune o singura limitare, prevazuta in art. 49 alin. (4) din Codul muncii, aceea ca in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

In consecinta, exista posibilitatea ca partile sa stabileasca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care este suspendat contractul individual de munca, cu exceptia situatiei prevazute de art. 49 alin. (4) din Codul muncii.

Daca partile nu au introdus in contractul colectiv de munca astfel de clauze urmeaza sa se aplice art. 140 alin. (2) din Codul muncii care prevede ca „durata efectiva a concediului de odihna anual (...) se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”, diminuandu-se durata concediului de odihna proportional cu perioadele in care contractul individual de munca a fost suspendat.

O mentiune se mai impune, este posibil sa va confruntati de exemplu cu situatia existentei concediului medical dupa efectuarea celui de odihna, de aceea este recomandabil sa reglementati prin contractul colectiv aceste situatii care nu sunt detaliate de Codul muncii, dar practica ne demonstreaza ca ele exista.


Tags: concediul de odihnaconcediu de odihnaconcediu medicalcontractul colectiv de muncacontractul individual de muncacodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Suspendarea contractului afecteaza durata concediului de odihna?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
sebastian 22-Iul-2009
Cred ca se interpreteaza gresit niste aspecte ale legilor mai sus amintite.Adica poti avea concediu medical tocmai din cauze imputabile locului de munca si pe langa faptul ca iti sunt diminuate veniturile in aceasta perioada si ai probleme de sanatate, sa ti se mai si diminueze concediul de odihna??? Faptul ca intr-o institutie sunt multe concedii medicale, asta inseamna ceva! Nu or fi toti angajatii aia nesimtiti... Eu zic sa va mai ganditi cu sfaturile pe care le dati si mai uitativa si la procesele de la CEDO exact pe aceasta tema! Cam dezinformati poporul!
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."