Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat va costa un accident de munca?



Libertatea timp de 3 ani, mii de lei amenda, alte mii de lei cheltuieli post-accident (cheltuieli de spitalizare, plata salariatului care il inlocuieste pe accidentat) sau diminuarea profitului.

La nivel de intreprindere, costurile sunt determinate de efectele imediate asupra starii de sanatate a salariatilor, dar si asupra intreruperilor de productie. Am intocmit pentru dvs. o lista care contine cele mai importante categorii de costuri determinate de accidentele de munca la nivel de intreprindere. Lista cuprinde variabilele sau indicatorii care sunt in mod obisnuit inclusi in analizele economice cu privire la SSM si modul acestora de exprimare in costuri.

  • Reabilitare nemedicala (bani cheltuiti de angajator pentru a inlesni revenirea la locul de munca – instruire, consiliere, adaptarea locului de munca) = facturi.
  • Administrarea absentelor pe caz de boala, a vatamarilor etc. (activitati administrative care trebuie efectuate de intreprindere in legatura cu concediile de boala) = salarii totale pentru timpul petrecut la locul de munca.
  • Echipament defect (despagubiri sau costuri de reparatii ale masinilor, materialelor sau produselor asociate vatamarilor profesionale) = costuri de inlocuire.
  • Costuri care nu sunt legate de sanatate – investigatii, managementul timpului, costuri externe – (timp si bani cheltuiti pentru investigarea vatamarilor, evaluarea locului de munca) = salarii totale pentru timpul petrecut la locul de munca.
  • NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
    de schimbari radicale ale Codului fiscal!


    Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

    >> Click AICI <<
     
    Efecte asupra partilor variabile ale primelor de asigurare, prime de asigurare pentru riscuri mari (modificari ale primelor ca urmare a incidentei vatamarilor si imbolnavirilor de natura profesionala) = facturi.
  • Responsabilitati, costuri juridice, penalizari = facturi, revendicari, costuri de instalare, amenzi, penalizari.
  • Salarii suplimentare, plata sarcinilor periculoase (cheltuiala suplimentara cu salariile pentru munca periculoasa sau neconvenabila) = salarii suplimentare.
  • Pierderea timpului de productie, servicii neonorate (pierderea timpului de productie ca urmare a unui eveniment care genereaza vatamari – de ex. din cauza ca necesita timp pentru inlocuirea masinilor, sau productia trebuie oprita pe durata investigatiei) = valoarea totala a productiei.

Aflati RAPID cum sa:

  • preveniti accidentele de munca;
  • gestionati un accident de munca, in eventualitatea in care acesta se produce;
  • cercetati imprejurarile si cauzele care au condus la producerea accidentului;
  • intocmiti dosarul de cercetare a accidentului;
  • completati formularul FIAM.

Click aici pentru a primi GRATUIT  raportul special “TOTUL despre accidentul de munca”

 

 


Tags: muncasalariiCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006managementul resurselor umanecodul muncii 2008


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cat va costa un accident de munca?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."