Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca se cerceteaza de catre angajatori



Prin eveniment potrivit Legii nr. 319/2006 se intelege accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.

Conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea unui astfel de eveniment comunica angajatorului despre producerea acestuia, angajatorul fiind tinut la randul sau de obligatia de comunicare catre:

  • inspectoratului teritorial de munca,
  • asiguratorului numai evenimentele evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora,
  • organelor de urmarire penala, dupa caz.

Suspiciunea de boala profesionala sau legata de profesiune se comunica de orice medic aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul catre autoritatea de sanatate publica teritoriala sau a municipiului Bucuresti.

In cazul accidentelor de circulatie produse pe drumurile publice, in care printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor sarcini de serviciu, organele de politie rutiera competente vor trimite angajatorilor si/sau inspectoratelor teritoriale de munca, in termen de 5 zile de la data solicitarii, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fata locului.

Imediat dupa comunicarea evenimentelor, aveti obligatia in calitate de angajator de a numi o comisie care va cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca, pentru evenimentele care au avut urmari mai grave sau in cazul suspiciunilor de boala profesionala si a bolilor legate de profesiune fiind necesara cercetarea de catre institutii/organe ale statului anume desemnate in acest sens.

Cercetarea evenimentului urmat de incapacitate temporara de munca se va incheia in cel mult 5 zile lucratoare de la data producerii, fac exceptie situatiile cum ar fi cele in care este necesara prelevarea de probe ori efectuarea de expertize, pentru care se poate solicita in scris, argumentat si in termen, la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, prelungirea termenului de cercetare.

Cercetarea evenimentelor se va finaliza cu intocmirea unui dosar care se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.

Cum sa aplicati noua Lege 319/2006 in firma dvs.?  Descoperiti solutii practice de protectia muncii  si informatii sigure prin  newsletterul Securitatea si Sanatatea in Munca. 100% GARANTAT!

 


Tags: cercetarea evenimentelorLegea nr. 319/2006accident de muncamuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca se cerceteaza de catre angajatori
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."