Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Compensarea obligatiilor fiscale



Intrebare:

Am achitat impozit pe profit pentru trimestrul IV 2007, in ianuarie 2008, la nivelul trimestrului III 2007 in suma de 40.000 lei.
In prezent, am impozit pe profit de recuperat in valoare de 30.000 lei.
Toate datoriile catre bugete sunt achiate la zi, integral.
Daca declar impozitul pe salarii si celelalte datorii DAR NU LE ACHIT administratia financiara cum procedeaza? PARTEA DE IMPOZIT (PE PROFIT) pe care o am de recuperat (cei 30.000 lei) o distribuie pentru stingerea celorlaltor datorii fiscale ? Cum ma sfatuiti sa procedez ?

Raspuns:

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Dispozitiile referitoare la stingerea datoriilor pentru care s-a efectuat plata in contul unic sunt aplicabile in situatia in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile.

In situatia in care contribuabilii efectueaza o plata in contul unic in cuantum mai mare decat cel al obligatiilor fiscale datorate, curente si/sau restante, distribuirea sumei se efectueaza pana la limita obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia.

Sumele platite in plus fata de obligatiile fiscale datorate se vor stinge prin compensare cu eventualele obligatii fiscale neachitate inregistrate la celelalte bugete. Prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Economiei si Finantelor cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.

Potrivit dispozitiilor art. 116 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, dupa caz.

Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare. In cazul compensarilor din oficiu efectuate de organul fiscal, creantele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Organul competent va instiinta in scris debitorul despre masura compensarii luate, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

Sfatul nostru este sa nu asteptati ca organul fiscal sa efectueze compensarea din oficiu deoarece vor curge majorari de intarziere pana la data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala.

Aveti doua posibilitati:

  • fie solicitati dumneavoastra compensarea;
  • fie asteptati urmatorul termen de plata al impozitului pe profit si veti efectua atunci regularizarea.

Va sfatuim sa urmariti modul de stingere a obligatiilor fiscale prin solicitarea unei fise pe platitor de la organul fiscal competent.

In cazul compensarii, trebuie sa aveti in vedere si dispozitiile referitoare la majorarile de intarzire, respectiv art. 122 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, majorarile de intarziere se datoreaza pana la data stingerii inclusiv, astfel:

1. pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare;
2. pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent;
3. pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.

Vine in control Garda Financiara? Invata ACUM sa eviti omisiunile sau erorile de inregistrare contabila! ...pentru mai multe detalii click aici!



Tags: TVAcalcul tvataxebaza de impozitaretaxare inversapretul tvafacturicodul fiscalcodul fiscal 2008facturi fiscalestudiu de caz


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Compensarea obligatiilor fiscale
Rating:
Nota: 4.8 din 5 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
nico 07-Dec-2009
buna ziua,
m am inscris la finante in tm acum un an jumate in luna iulie 2008 sunt PFA - traducator de o limba straina .Azi decembrie 2009 m am dus la casa de pensii sa ma inscriu acolo DAR mi au cerut decizia de impunere pe 2008, care nu am primit o.de la finante am primit doar atat pana in prezent: decizie impunere cu titlu anticipat pe 2009 -ce l am si platit. ACUM CE FAC?? Multumesc anticipat
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."