Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatiile angajatorilor straini. Obligatiile angajatilor rezidenti sau nerezidenti



Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care sunt obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania.

Regula:

Angajatorii straini: persoanele fizice si juridice care nu au sediul, respectiv domiciliul sau resedinta in Romania, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania.

[Art. 296^3 lit. e) din Codul fiscal si pct. 3 din norme]

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:

I. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii.
[Art. 296^19 alin. (1^11) din Codul fiscal si OPANAF nr. 17/2013]

II. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, caz in care, direct sau prin imputernicit, va depune declaratia 112 si va plati contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti. [Art. 296^19 alin. (1^12) din Codul fiscal]

In cazul incheierii unui acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, atunci obligatia privind retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, declararea contributiilor sociale individuale si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora revine angajatilor, iar angajatorii straini au doar obligatia transmiterii organului fiscal a informatiilor cu privire la acordul incheiat privind declararea si plata contributiilor sociale.
[Art. 296^19 alin. (1^11) din Codul fiscal si OPANAF nr. 17/2013]

Aceasta obligatie poate fi indeplinita prin transmiterea unei copii a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct la organul fiscal in a carui raza teritoriala salariatul rezident isi are domiciliul sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, sau unde salariatul nerezident isi desfasoara activitatea, sau poate imputernici angajatul sa indeplineasca in numele sau aceasta obligatie, potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala. [Lit. B pct. 4 OPANAF nr. 17/2013]

Obligatia privind retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, declararea contributiilor sociale individuale si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora de catre angajati se realizeaza astfel:

1. Inregistrarea fiscala:
a) Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal de domiciliu:

- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru inregistrarea vectorului fiscal privind impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale obligatorii, bifand in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;
- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.

b) Persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal, depun la organul fiscal:

- formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice strainie", in vederea inregistrarii fiscale si a vectorului fiscal privind impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale obligatorii, bifand in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;
- o copie, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.

OBS:
- Acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta, de catre angajat, a contributiilor sociale datorate, cum ar fi: codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.
- obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.
- In situatia in care intervin modificari cu privire la perioada pentru care se incheie acordul, acestea se declara de catre contribuabil, prin depunerea documentului justificativ, respectiv a actului aditional la organul fiscal competent.
[Lit. D pct. 1 si 3 si lit. E pct. 2 OPANAF nr. 17/2013]

2. Depunerea lunara a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare pentru care se datoreaza.

OBS:
- La sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

- Angajatul declara in formularul 112 si impozitul pe salarii datorat, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

[Lit. D pct. 2 OPANAF nr. 17/2013]

3. Plata contributiilor sociale individuale si ale angajatorului: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare pentru care se datoreaza acestea.
4. Iesirea din evidenta fiscala: la incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, respectiv la incetarea perioadei mentionate in acordul incheiat cu angajatorul, angajatul are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni formularul 020/030 dupa caz, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale.

Daca intre angajatorii straini si angajatii acestora care isi desfasoara activitatea in Romania nu a fost incheiat un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti, obligatia privind plata contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorilor.

Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.
[Art. 296^19 alin. (1^12) din Codul fiscal]

Pentru declararea si plata contributiilor sociale obligatorii, angajatorul straini trebuie sa se inregistreze fiscal, astfel:
A. Daca angajatorul straini este stabilit intr-un stat care intra sub incidenta reglementarilor comunitare, potrivit carora datoreaza in Romania contributiile pentru salariatii lor carora le este aplicabila legislatia de asigurari sociale din Romania, se inregistreaza, prin depunerea formularului 090, fie direct, fie prin imputernicit.

a) In cazul in care se inregistreaza direct, formularul 090 se depune la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.

b) In cazul in care angajatorul straini se inregistreaza prin imputernicit, formularul 090 se depune de catre imputernicit la organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea angajatului, impreuna cu o copie a actului de imputernicire, in original sau in copie legalizata.

Imputernicitul se desemneaza potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, prin intocmirea unui act de imputernicire si autentificarea acestuia. Imputernicitul este persoana care indeplineste in numele si din averea contribuabilului, obligatiile acestuia din urma fata de organul fiscal.
[Anexa 2 pct. 5 lit. a) OPANAF nr. 17/2013]

B. Daca angajatorul straini este stabilit intr-un stat care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale se inregistreaza prin imputernicit potrivit art. 18 din Codul de Procedura fiscala, prin depunerea declaratiei de inregistrare fiscala, formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", avand completata sectiunea "Date privind vectorul fiscal" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale la organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea.
[Anexa 2 pct. 4 OPANAF nr. 17/2013]

ATENTIE! Angajatul are obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania". [Art. 60 din Codul fiscal, Art. 2 alin. (2) OPANAF nr. 17/2013]

Daca intre angajatorii straini si angajatii acestora care isi desfasoara activitatea in Romania nu a fost incheiat un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti, si angajatorul straini nu isi respecta obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale obligatorii, atunci obligatia privind retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatilor. Declaratia se poate
depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

!!! Contributiile sociale ale angajatorilor raman in sarcina angajatorilor, fiind raspunzatori pentru declararea ai plata acestora!!!

B. Daca angajatorul straini este stabilit intr-un stat care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate social sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale se inregistreaza prin imputernicit potrivit art. 18 din Codul de Procedura fiscala, prin depunerea declaratiei de inregistrare fiscala, formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", avand completata sectiunea "Date privind vectorul fiscal" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale la organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea.
[Anexa 2 pct. 4 OPANAF nr. 17/2013]

ATENTIE! Angajatul are obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania". [Art. 60 din Codul fiscal, Art. 2 alin. (2) OPANAF nr. 17/2013]

Daca intre angajatorii straini si angajatii acestora care isi desfasoara activitatea in Romania nu a fost incheiat un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti, si angajatorul straini nu isi respecta obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale obligatorii, atunci obligatia privind retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatilor. Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

!!! Contributiile sociale ale angajatorilor raman in sarcina angajatorilor, fiind raspunzatori pentru declararea si plata acestora!!!

[Art. 296^19 alin. (1^13) din Codul fiscal]

Angajatul are obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale emisiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".
[Art. 2 alin. (2) OPANAF nr. 17/2013]

OBS: Lista acordurilor, tratatelor, conventiilor, si intelegerilor internationale in domeniul sistemului de asigurari sociale de sanatate la care Romania este parte incheiate in perioada 2009-2012 poate fi consultata accesand site-ul:
www.anaf.ro/Asistenta Contribuabili/Contributii sociale/Acorduri internationale.


Sursa: DGFP Brasov

Tags: Taxe si Impozitecontributii socialeangajatori strainnerezidentiangajati rezidenti


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Obligatiile angajatorilor straini. Obligatiile angajatilor rezidenti sau nerezidenti
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"