Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii, contabilii care tin evidenta gestiunii respective si nici auditorii interni sau statutari.
Prin proceduri interne, entitatile pot stabili ca la efectuarea operatiunilor de inventariere sa participe si...
Supunem atentiei dvs. situatia in care se implinesc in decembrie 2013 trei ani de la ultima reevaluare a activelor fixe corporale de natura constructiilor si terenurilor din patrimoniu.
Vom vedea cum trebuie sa se desfasoare aceasta reevaluare si care vor fi inregistrarile contabile. De...
Analizam prin randurile de mai jos cazul unei societati care doreste sa comercializeze prin magazine produse second-hand. Vom vedea astfel daca vanzarea se poate face la kilogram, cu adaos comercial, sau daca exista prevederi care sa oblige vanzarea produselor la bucata.
In ceea ce priveste...
Oferim, prin cele ce urmeaza, continutul Ordinului privind stabilirea modelului declaratiei de patrimoniu si de venituri, precum si a elementelor de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale.
Avand in vedere dispozitiile...
Incepand cu anul 2014, se va aplica o noua limita a veniturilor pentru microintreprinderi. Astfel, de la 65.000 euro, se trece la limita de venituri de 220.000 lei (aproximativ 50.000 euro).
Peste acest nivel, potrivit legislatiei, firmele trec la regimul de plata a impozitului pe profit,...
In temeiul art. 153 alin. (91) lit. b) - d) din Codul fiscal dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a) - e), daca inceteaza situatiile care au condus la anulare, organele fiscale competente reinregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA.
Procedura de...
O societate inregistrata in scopuri de TVA devine, prin optiune, neplatitoare de TVA conform art.152 din Codul fiscal, incepand cu data de 01.09.2013.
Societatea are in derulare un leasing financiar, un autoturism, din aprilie 2012 a carui durata de derulare a contractului este de 5 ani, iar...
Proiectul publicat de Ministerul Finantelor modifica o serie de aspecte contabile importante, printre acestea regasindu-se si faptul ca vor fi introduse conturi noi in Planuri de conturi general.
Planul de conturi general se modifica astfel odata cu introducerea a sase noi...
Analizam astazi cazul unei societati care, pana la inventar, inregistra un sold valoric al produselor de 15478.38 lei, iar dupa inventar, soldul valoric a fost de 8326.97 lei si minusul de 7151.41 lei. Vom stabili cum se fac inregistrarile contabile in aceasta situatie.
Printre principalele...
Procedura de reinregistrare la cerere in scopuri de TVA e reglementata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3330/2013 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) lit....
Vineri, 7 noiembrie a.c., este termen-limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara...
Pana luni, 11 noiembrie a.c., contribuabilii vor trebui sa depuna la Fisc urmatoarele declaratii fiscale:
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele...
Analizam prin randurile de mai jos cazul unei societati care a hotarat in luna mai ca profitul sa fie repartizat prin dividende. In luna septembrie, societatea doreste sa declare (sa plateasca) impozit doar o parte din suma. Vom vedea cum se va proceda din punct de vedere contabil si...
Analizam astazi cazul unui furnizor care a emis o factura pentru luna octombrie pentru servicii aferente anului 2013. Se va vedea astfel cum corectam erorile, cum inregistram factura si care sunt implicatiile fiscale.
In acest caz, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la pct. 63 din...
Regulile particulare in materia arendarii sunt reglementate de articolele 1836 - 1850 din Codul Civil. Potrivit acestora, pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi:
a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele...
Potrivit Codului Fiscal, facturile trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
- numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
- data emiterii facturii;
- data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data...
Potrivit art 85 alin (4) din OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dreptul de administrare al debitorului inceteaza de drept la data la care se dispune inceperea falimentului. De la data intrarii in faliment, debitorul va putea desfasura doar activitatile ce...
Precizam ca in Normele din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009, la punctul 44 alin. (1), se mentioneaza:
"Registrul-inventar" (cod 14-1-2) este un document...
Va prezentam mai jos lista completa cu declaratiile pe care va trebui sa le depuneti la Fisc in luna noiembrie 2013, dupa caz, potrivit informatiilor de mai jos:
Pana la 7 noiembrie a.c. inclusiv:
- Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile...
Va informam ca potrivit art. 2 din Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat, operatiunile valutare curente si de capital, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
Astfel, art. 4 din anexa nr. 1 la Regulament...