Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare produse second-hand. Ce prevede legislatia contabila?



Analizam prin randurile de mai jos cazul unei societati care doreste sa comercializeze prin magazine produse second-hand. Vom vedea astfel daca vanzarea se poate face la kilogram, cu adaos comercial, sau daca exista prevederi care sa oblige vanzarea produselor la bucata.

In ceea ce priveste posibilitatea de a vinde la kilogram a produselor de tip second-hand, nu exista nicio precizare cu privire la interzicerea acestui lucru.

De altfel, aceste produse reprezinta marfuri care pot fi livrate in cadrul unei operatiuni de comercializare, intr-o unitate de masura recunoscuta de autoritatea statului roman in materie de metrologie, iar kilogramul cu siguranta face parte din aceasta categorie.

Atrag in schimb atentia asupra aspectelor impuse de legislatia contabila, in sensul ca gestiunea marfii (produsele second-hand) va trebui evidentiata in kilograme. Cu alte cuvinte, veti opera intrarea produselor in aceeasi unitate de masura cu cea in care se va inregistra iesirea (vanzarea), respectiv kilograme si nu numar bucati.

La receptia marfii de la furnizor, in cazul in care aveti factura intocmita de acesta in nr. bucati, veti proceda la cantarirea marfii si intocmirea unui proces verbal care va fi anexat la NIR-ul completat pentru inregistrarea intrarii in gestiune a marfii si care atesta greutatea marfii in kilograme. NIR-ul va avea specificat la coloana U.M. kilograme si nu nr.bucati, iar pretul de intrare va fi recalculat din nr.bucati si consemnat in functie de greutate, in kilograme.

La fel, in momentul vanzarii, aveti obligatia ca unitatea de masura mentionata in bonul de la casa de marcat sa fie kilogramul.

Prin Ordonanta 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata se stabilesc regulile generale de comercializare a produselor si serviciilor. Acest act normativ stabileste obligatiile privind etichetarea si amabalarea, indicarea pretului/tarifului si a cantitatii marfurilor/serviciilor comercializate.

In cazul comercializarii de imbracaminte second-hand in magazine specialitate, aveti obligatia conform art.71. ca la vanzarea produselor sa aduceti cu bunacredinta la cunostinta consumatorului, la solicitarea acestuia, pe langa informatiile furnizate prin etichetare, marcare si ambalare si informatii corecte si utile privind caracteristicile produsului, conditiile de vanzare si modul de utilizare.
 
De asemenea, art. 74 alin. (1) si (2) precizeaza ca trebuie sa indicati pretul de vanzare, precum si pretul pe unitatea de masura, conform reglementarilor legale in vigoare, acestea fiind indicate in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare.

Trebuie sa respectati regulile privind indicarea cantitatii, avand obligatia ca ,in functie de tipul si caracteristicile produsului, pe ambalajul acestuia sa indicati vizibil, lizibil si fara echivoc, cantitatea neta continuta, exprimata in unitati de masura recunoscute de autoritatea statului roman in materie de metrologie, conform art. 75 alin. (1)
 
De asemenea, HG 947/2000 precizeaza ca pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura se exprima in lei. In cazul in care vanzatorii ofera informatii privind preturile in alte valute, acestea trebuie sa fie clare si usor de inteles. Pretul de vanzare si pretul pe unitatea de masura se indica intr-o forma clara, lizibila si usor de indentificat. Indicarea preturilor se face astfel incat consumatorul aflat in suprafata de vanzare sa le poata vedea in locurile de prezentare fara a intreba vanzatorul.

Tags: Taxe si Impoziteproduse second-handcasa de marcatOrdonanta 99/2000


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzare produse second-hand. Ce prevede legislatia contabila?
Rating:
Nota: 4.67 din 9 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."