Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum fac bani agricultorii italieni



Agricultura este un sector economic plin de contradictii. In fiecare an scade numarul lucratorilor, dar Italia se situeaza printre primii producatori mondiali. Contribuie in masura redusa la produsul intern brut (2,92%) dar in ultimul deceniu a cunoscut o crestere a productivitatii pamantului si a muncii. Cu alte cuvinte, continua sa arate semnele propriului dinamism si sa descopere noi afaceri. Unele sfarsesc cat ai clipi, ca de exemplu cresterea ramelor, care a amagit multi intreprinzatori in a doua jumatate a anilor ’80. Altele continua sa-si arate roadele, ca in cazul agroturismului, al floriculturii si al cultivarii de kiwi.

Un sector care isi are farmecul sau deci si care merita cunoscut, pentru a vedea ce perspective ofera celor care doresc sa inceapa. “In acesti ultimi 50 de ani – se arata intr-un raport al Centrului de studii al Confederatiei italiene a agricultorilor (CIA) – agricultura a cunoscut o redimensionare drastica a principalilor sai factori de productie, adica a intreprinderilor, a suprafetei cultivate si a lucratorilor”. Ultimul recensamant a numarat aproximativ trei milioane de intreprinderi, reprezentand o scadere de 7,5% fata de recensamantul din 1982 si de 16,1% fata de cel din 1970. In acelasi timp, suprafata intreprinderilor agricole s-a redus cu 4% si cu 9,4% fata de datele statistice din 1982 si respectiv din 1970. Dar nu numai atat: in 12 ani, numarul lucratorilor a scazut cu 3,8%.

Numai o panorama negativa? Deloc. “In acesti ultimi ani, productivitatea pamantului – afirma de asemenea raportul CIA – a crescut cu 44,4%, cea a muncii cu 105,5%. Si, in ciuda unor elemente de fragilitate structurala, agricultura italiana are capacitati antreprenoriale si rezultate economice care o situeaza pe primul loc in Europa si pe locul al III-lea in lume”.

Semn ca, pentru cine doreste sa intre in acest sector, oportunitatile exista. Insa cu conditia de a nu cadea victime iluziilor amagitoare. “In primul rand – avertizeaza expertii – cine doreste sa investeasca in agricultura trebuie sa stie ca nu se va putea imbogati usor. Apoi, trebuie sa aiba cunostinte tehnice precise si o anumita pasiune pentru ceea ce face. Sa fie constient de faptul ca isi va amortiza investitia numai pe termen lung. Si, in fine, sa stie ca starea vremii va fi stapana. In consecinta, riscurile de insucces ce caracterizeaza o activitate agricola sunt superioare celor ale initiativelor din alte sectoare ale economiei”.


1. Cresterea melcilor

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Cresterea melcilor pentru gastronomie este o activitate interesanta, mai ales de cand situatia fostei Iugoslavii a determinat schimbari importante pe piata. Blocarea exporturilor din partea unuia dintre cei mai mari producatori europeni de melci ieftini, a cauzat intr-adevar o carenta a ofertei si in consecinta o crestere a pretului lor. Astfel, multe intreprinderi italiene de profil, pentru a face fata cererii interne, au facut tot ce-au putut pentru a-si amplifica structura, a mari productia, a exploata un business demn de respect si a limita importurile din Franta vecina. Cu alte cuvinte, pentru cine vrea sa inceapa cresterea melcilor, daca exista un teren la dispozitie si cunostintele tehnice necesare, este momentul potrivit.

Argumente pro
* Datorita proprietatilor nutritive si continutului scazut in grasimi (1,7%), carnea de melc se preteaza noilor exigente alimentare.
* Consumul intern este in continua crestere
* Productia nationala nu este suficienta pentru acoperirea cererii: 65% din melcii consumati in Italia provin din import.
* Exista posibilitatea conservarii si comercializarii directe a produsului cu sanse foarte mari de castig.
* Activitatea poate deveni chiar foarte profitabila. Desigur, castigurile variaza in functie de canalele de distributie folosite si de speciile crescute. Cine vinde engrosistilor poate obtine circa 4,5 euro pentru fiecare kg de helix aspersa, 4 euro pentru helix pomatia si pentru helix lucorum, 3,5 euro pentru eobania vermicolata. Cine vinde magazinelor de fructe si legume sau restaurantelor poate mari aceste preturi cu 30%. Iar cine vinde direct consumatorilor poate ajunge la o crestere de 50%.

Atentie!
* Activitatea cere cunostinte specifice, in caz contrar avem de-a face cu o mortalitate ridicata si cu o productie de calitate foarte proasta.
* Daca terenul in care se desfasoara activitatea nu este potrivit, exista riscul esecului.
* Cultura da rezultate dupa doi ani de la inceperea ei.

Investitia medie
Pentru a activa o instalatie pentru o suprafata totala de doua hectare si jumatate, este nevoie de circa 30.000 de euro. Atata trebuie pentru pregatirea terenului, imprejmuire, dezinfectarea de insecte si paraziti, deratizare, dotarea cu o instalatie de irigatii, insamantarea speciilor vegetale cu care se hranesc melcii si cumpararea a 60.000 de melci.


2. Apicultura
Noua cultura alimentara si dorinta de a consuma produse naturale au condus la o crestere constanta a consumului de miere, care se situeaza in jurul a 400 de grame anuale pe cap de locuitor, cantitate din care numai jumatate este produsa de cei 80.000 de apicultori italieni. Pentru cei care doresc sa intre in domeniu exista deci prespective foarte bune. Insa cu anumite conditii. Inainte de toate, trebuie cunoscute bine tehnicile de cultura, pentru a evita ca insectele sa fie secerate de boli letale ca varroa. Apoi, trebuie facut tot posibilul pentru a vinde produsul direct consumatorului final. Si, in sfarsit, trebuie cunoscute bine legile igienico-sanitare care, din cauza interventiei Uniunii europene, devin din ce in ce mai severe.

Argumente pro
* Consumul de miere este in crestere
* Asociatiile de apicultori fac tot posibilul pentru a face cunoscute calitatile mierii italiene si pentru a stimula consumul.
* Activitatea presupune costuri de gestiune limitate, se desfasoara in aer liber si poate fi exercitata si part time.
* Pe langa miere, albinele sunt in stare sa produca si alte bunuri de consum rentabile ca propolisul, laptisorul de matca si ceara.

Atentie!
* Produsul national, caruia nu i se apreciaza indeajuns calitatea, sufera mult de pe urma concurentei venite mai ales din China, Argentina, Ungaria. Mierea din aceste tari are proprietati organoleptice inferioare mierii italiene, dar si un pret mai scazut.
* Pentru a limita mortalitatea insectelor, trebuie cunoscute bine tehnicile de crestere.
* Este mai bine sa faceti tot posibilul pentru a vinde direct consumatorului final: engrosistii, cumparand cantitati mari, platesc preturi scazute.

Investitia medie
Pentru a cumpara 300 de stupi – productie unitara de 30 kg de miere pe an, vanduta la 6 euro kg – dotarile necesare pentru extragerea mierii din faguri si un mijloc de transport, trebuie sa investiti cca 50.000 de euro.

Pentru mai multe detalii apasa aici

Ai bani dar nu ai idei?  Acum 19 super - afaceri sunt pregatite sa-ti asigure succesul mult asteptat si un profit garantat. Click aici!


Tags: afaceriidei de afaceriinfiintare firmaafaceri la cheiefrancizapiataplan de afaceribusinessfrancize


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum fac bani agricultorii italieni
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Pastrati-va reputatia in mediul online

de Www.ideideafaceri.ro
Prezenta online este obligatorie in mediul de afaceri, fara de care firma dvs. "nu exista". Trebuie pastrata o reputatie favorabila pentru a ne creste...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sumar Seminar Online - Granturi POS DRU 2010

de Organizator: Rentrop & Straton
Generalitati In luna iunie a acestui an sunt programate o serie de apeluri de proiecte pentru principalele scheme de finantare tip grant ale POS...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Fermierii pot depune online cererile de plata pe suprafata Bucuresti

Aplicatia de depunere online a cererilor de platape suprafata- IPA online - este disponibilapentru fermieri, incepand de luni, a anuntat Agentia de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Cum sa speculezi tendintele pe timp de criza, utlizand directii date de altii?

de Cristina Zgheran
Cum sa speculezi tendintele pe timp de criza, utlizand directii date de altii?Guideline-Uri pentru piata financiar-bancare. Sunt inca directii si...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."