Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca de noapte



De la aparitia Codului muncii si pana in prezent timpul de munca a constituit subiectul unor modificari legislative semnificative, in acord cu reglementarile europene si tendinta la nivel comunitar de reducere a timpului de lucru. Se observa in timp o anumita flexibilizare a raporturilor de munca si in Romania, unde exigenta integrarii a necesitat ajustari normative importante necesare alinierii legislatiei romanesti la normele europene.

Munca de noapte a constituit si ea subiectul unor astfel de modificari, ajungand la ora actuala sa vorbim pe aceasta tema in termenii prezentati pe scurt in cele ce urmeaza.

Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

O.U.G. nr. 55/2006 a introdus un concept nou, salariatul de noapte, care reprezinta, fie salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, fie salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Munca pe timp de noapte este mult mai solicitanta asupra organismului uman, de aceea pentru anumite categorii de salariati, respectiv pentru cei care nu au implinit varsta de 18 ani si pentru femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, au fost instituite reglementari legale protectioniste.

Astfel, tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. De asemenea, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte.

Inainte de inceperea activitatii salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte sunt supusi unui examen medical gratuit, iar dupa angajare vor fi examinati medical periodic.

Daca v-ati hotarat sa angajati salariati de noapte, atunci trebuie sa stiti ca aveti obligatia:
- fie de a le reduce programul de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care acesti salariati efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara scaderea salariului de baza;
- fie de a le acorda un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Atentie!

Daca utilizati in mod frecvent munca de noapte in calitate de angajator informati despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Aveti salariati care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta? Treceti-i la o munca de zi pentru care sunt apti.

Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!

...pentru a testa GRATUIT click aici!


Tags: munca de noaptetimpul de muncaexamen medical gratuitmuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomajlegea 319/2006


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Munca de noapte
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"