Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensionarea pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare



Intrebare: Un angajat doreste sa lucreze in continuare si dupa pensionarea la limita de varsta, beneficiind de reducere datorata grupei a II-a. Cum va actiona angajatorul astfel incat sa poata fi evitata o neconcordanta cu Casa de Pensii in ceea ce priveste calculele legate de perioada cu care se reduce varsta de pensionare. Poate angajatorul sa incheie un nou contract de munca dupa desfacerea CIM initial la primirea deciziei de pensionare? Cum se procedeaza in cazul in care persoanei respective i se respinge dosarul de pensionare?

Raspuns: Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, in cazul pensionarii pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Prin urmare, in cazul in care, salariatul solicita acordarea pensiei pentru limita cu reducerea varstei de pensionare contractul individual de munca inceteaza de drept, nu la data depunerii cererii de pensionare, ci la data comunicarii deciziei de pensie.

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului. Pe cale de consecinta, salariatului in cauza nu i se poate aproba de catre angajator continuarea raporturilor de munca, dupa primirea deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, in baza aceluiasi contract individual de munca.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face, potrivit art. 56 alin. (2) din Codul muncii in termen de 5 zile lucratoare de la primirea deciziei de pensie, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica salariatului in termen de 5 zile lucratoare.

Ulterior, intre salariatul pensionat pentru limita de de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare si fostul angajator se poate incheia un nou contract individual de munca.

Tags: pensionarelimita de varstacasa de pensiidecizia de pensiecodul munciicontract individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pensionarea pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare
Rating:
Nota: 4.29 din 7 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
GRAMA 24-Aug-2011
Tema mai cuprindea si o alta intrebare la care nu
s-a raspuns si anume: "Cum se procedeaza in cazul in care persoanei respective i se respinge dosarul de pensionare?"
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"