Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de odihna



Orice salariat are dreptul la concediu de odihna platit, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Durata minima a concediului de odihna platit este de 20 zile lucratoare (art. 140 din Codul muncii). Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 stabileste ca durata a concediului de odihna minimum 21 de zile lucratoare.

De la aceste intervale minime ale concediului de odihna fac exceptie:

  • tinerii pana in 18 ani, care beneficiaza de cel putin 24 de zile lucratoare;
  • salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in cartea de munca, care au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare (art. 56 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national).

Salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 6 zile.

Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an (art. 57 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national).

Pe durata concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, potrivit prevederilor contractului individual de munca.

Prevederile Codului muncii stabilesc si o baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului de odihna. Astfel, valoarea indemnizatiei va fi stabilita ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Click aici pentru indemnizatia de concediu de odihna :

  • Exemple de calcul
  • Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat

Concediul de odihna se acorda pentru un an calendaristic. Se poate acorda concediu de odihna in avans; de exemplu, este posibila efectuarea intregului concediu in luna iulie, deci si pentru lunile iulie-decembrie.
Pentru salariatii care au lucrat numai o parte a anului calendaristic, concediul se acorda proportional cu timpul lucrat.

Este posibila acordarea fractionata a concediului de odihna, caz in care una dintre fractiuni are o durata de cel putin 15 zile lucratoare, conform art. 143 alin. (5) din Codul muncii.

Programarea concediilor de odihna se face anual de catre administratia unitatilor impreuna cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, pentru programari colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programari individuale.

Programarea concediilor de odihna trebuie sa aiba in vedere atat desfasurarea normala a activitatii, cat si dreptul salariatilor la concediu.
Important! Respectati principiul permanentei managementului: orice compartiment organizatoric trebuie sa aiba intotdeauna un sef. In cazul concediului unui manager, verificati daca este numit un inlocuitor.


Tags: concediul de odihnacodul munciicontractul colectiv de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Concediul de odihna
Rating:
Nota: 4.25 din 8 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

29ComentariiAdauga comentariul tau

1
teodora mihai 18-Iul-2017
sunt pensionara si mam reangajat cite zile de c.o am ??va rog sa-mi raspundeti
2
bubu 08-Sep-2011
buna.m-am angajat in 1.03.2010 la un bar.in data de 4.02.2011 am fost data afara si dupa 10 zile angajat iar,perioada in care nu am avut nicio zi de concediu.din data de 14.02.2011 pana in data de 07.09.2011 cate zile de concediu mi se cuvin?
3
Ioan Blaga 23-Aug-2011
Buna ziua
Lucrez in domeniul tipografic, ca masinist Offset lucram cu tot feluri de solventi,cerneluri care prin semnul de avertizare de pe ambalaje spun ca sunt nocive, avem dreptul la concediu suplimentar in acest caz ori sporuri?
Va multumesc cu stima Ioan Blaga
4
gabriela 16-Aug-2011
Buna ziua. am si eu o intrebare lucrez ca si ospatara intr-o cafenea si noi ne luam concediua dar colegele ne fac tura noastra. adica pe luna lucreaza mai mult. si seful nostru nu ne intelege ca lucram mai mult si ca asta nu se poate numi concediu. noi am cerut sa ni se plateasca concediul si el nu este deacord. nu stiu daca am fost prea explicita dar as vrea sa stiu cum putem face sa ii explicam ca trebuie sa ne plateasca concediu. El spune ca trebuie sa ne plateasca concediul doar daca plecam din firma si mai avem zile de concediu de luat.....
5
mariana 08-Aug-2011
Luminati-ma va rog, ce inseamna indemnizatia de concediu, eu am dreptul la asa ceva? si pe anul 2011 cate zile de concediu sunt legale 20,21 sau...?
eu am lucrat si pe 01.12.2010 si nici nu am primit zi libera nici cand a murit bunicul meu Dumnezeu sa il ierte, este normal? Multumesc
6
nicoleta 07-Dec-2010
lucrez la o brutarie din octombrie 2008 si pana in prezent nu am avut decat o saptamana de co in 2009.Le am cerut co dar au zis ca sa mergem in continuare la lucru si ne si platesc co, mai sunt 3 saptamani pana la sfarsitul anului si nimic.Cpot face?Pot sa mi duc cererea de co? sunt obligati s o aprobe?
7
Mihaela 05-Dec-2010
Lucrez la o firma care mi-a inregistrat contractul pe 9iulie anul acesta, am solicitat zilele de concediu care mi se cuvin pana acum m-am angajat pe 24 martie 2010si mi-au spus ca dau concediul dupa un an si stiu ca nu e corect. Am cerut acum plata lui fara a-l efectua, si din nou am fost refuzata spunadu-mi ca daca aveam 6 luni pe contract mi se platea concediul. Vreau sa aflu informatii despre acest lucru.Vreau sa ma ajutati cu un sfat.
8
zamfirescu marina 04-Dec-2010
am inceput activitatea pe 15 martie 2010 ,bneficiez de concediu in 2010,sau dupa 11 luni de activitate.
Si trbuie sa-l efectuiez tot in 201o sau pot sa-l efectuiez si in 2011? astept raspunsul dumneavostra.
In contractul de munca am 24 zile.
9
iancu iuliana 03-Dec-2010
am si eu o intrebare privind acordarea concediului de odihna.lucrez la o companie unde ni se impune perioada de concediu,nr de zilele de concediu luate fractionat in decursul unui an de munca
.vreau sa stiu daca e legal sa mi se acorde concediu atunci cand solicit eu,pe baza unei cereri?sau sa mi se impuna sa imi iau o data la doua luni un nr de zile de concediu ,fractionat?va multumesc .astept raspuns
10
Anysoara 24-Nov-2010
As avea si eu o intrebare, am fost programata la concediul de odihna in luna iulie 2010 dar nu l-am putut efectua deoarece eram in plina campanie de recoltare a cerealelor.Acum patroana firmei a hotarat ca sa efectuez C.O. incepand cu data de 16 Decembrie 2010 deci o parte a C.O. o voi efectua in anul 2011. Mentionez ca la data cand am fost programata nu am facut cerere pentru aprobarea C.O. cu toate ca eram programata.Eu as avea nevoie de C.O. incepand cu data de 02 Decembrie. Este corect sa efectuez C.O cum v-am expus situatia mai sus? Astept un raspuns cat mai urgent si daca se poate sa-mi spuneti si baza legala.
11
ion 28-Oct-2010
sunt paznic de noapte si am 2 libere in cursul saptaminii respective niciodata sambata si duminica.Am luat 10 zile de concediu de odihna ,a10 zi a cazut vineri.am dreptul sa stau si sambata si duminica acasa sau trebuie sa ma duc la munca/
12
cainele 24-Aug-2010
daca pe anul acesta am avut 12 zile de concediu,iar din octombrie intru in prenatal,mai am dreptul la zile de concediu?
13
gabi 30-Iul-2010
Buna ziua! lucrez la o firma din luna aprilie! acum in luna august trebuia ca toti angajatii firmei sa aiba perioada de concediu de 21 de zile dar din nu stiu ce motive patronii ne-au taiat acest drept la numai 8 zile restul concediului fiind nevoiti sa lucram! este corect asa ceva? si daca nu ce trebuie facut?
14
monica 30-Iul-2010
Buna ziua, sant angajata de doua luni,pentru prima oara, am si eu dreptul la concediu cel putin 2-3 zile?
15
Szekely Elena 16-Iul-2010
Va rog sa-mi spuneti daca pana acum am primit zile de concediu 28 zile pe an.Conducerea are dreptul de a ne taia concediul la 23 zile pe an.
Cu ce drept ?
16
florinsb 15-Iul-2010
Buna ziua As vrea sa stiu daca sunt angajat din 21 februarie cite zile de concediu voi avea pe anul in curs. De exemplu ptr un an incheiat sunt 21 zile de concediu,dar cite zile de concediu voi pierde ptr. cele 40 zile lipsa de la inceputul anului .Va multumesc
17
MOISA MIHAI 13-Iul-2010
Sunt bugetar. Incepand cu 1 iulie 2010 conform Ord. Guvernului salariul brut se va diminua cu 25%.La data de 30 iulie 2010 intru in C.O. Indemnizatia de C.O. inseamna un avans pentru luna augus 2010.Acest avans se va prinde in statul lunii august in brut.Acest brut se va diminua cu 25%????
18
Cristina 24-Iun-2010
Raspuns pt. ANDREEA care intreaba :"As avea si eu o intrebare,daca m am angajat in iulie 2008 si anul asta mi am luat 21 zile de concediu si acum ma da afara pot sa cer si bani pe zile de anul trecut" , Andreea, pentru anul 2010 mai ai dreptul la10 zile de concediu, fiindca cele 21 efectuate au fost pt anul trecut, asta in cazul in care ai lucrat integral anul 2009.
19
ildiko 31-Mai-2010
Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am fost 2 ani acasa ptr.cresterea copilului.Anul asta din aprilie am venit la lucru, unde mi s-a spus ca anul asta nu am dreptul la concediu de odihna.A-si vrea sa stiu daca asa este.Multumesc.
20
DITU FICA FLORENTINA 14-Apr-2010
BUNA ZIUA!SUNT SALARIATA DIN LUNA SEPTEMBRIE 2009 SI AS DORI SA STIU CATE ZILE DE CONCEDIU AM DREPTUL? MULTUMESC
21
MATEI PAUL 19-Mar-2010
Buna ziua. O intrebare am si eu. Un salariat beneficiaza de concediu medical timp de 8 luni. Pentru aceasta perioada mai poate beneficia si concediu de odihna?
22
daniel 25-Ian-2010
prea multi angajatori isi bat joc de angajati,ce pot eu face sa/mi recuperez bani de la fostul patron tinand cont defaptul ca"cat am fost angajata eu n/am semnat nici un stat de plata , nu mi/a platit ultima luna dar nici concediul de odihna"
23
ciucudaniela 25-Ian-2010
vreau sa stiu cum imi pot lua bani pe concediu de odihna de la fostul angajator? Acesta refuza sa/mi plateasca zilele aferente lunilor lucrate si nu mi-a platit nici ultimul salariu.
24
DRAGAN CRISTINA 24-Ian-2010
un angajat care si-a luat primele 3 luni din an concediu fara plata poate sa isi ia a patra luna concediu de odihna si apoi sa depuna preaviz?este legal sau trebuie sa termine anul respectiv si apoi sa depuna preavizul?
25
Annca 22-Ian-2010
Nu am inteles prea bine cum se imparte concediul pe an. Trebuie sa fie minim 15 zile consecutiv? Eu sunt obligata sa-mi iau concediu cate o saptamana in fiecare trimestru.Este corect?
26
Paul Crihana 07-Dec-2009
Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Mie imi expira contractul de munca pe 15.12.2009. Eu as dori sa-mi iau concediu de odihna pe data de 12.12.2009. Este posibil sa nu-mi aprobe acest lucru?
Mentionez ca nu mi-am luat concediul pe anul in curs.
Multumesc anticipat.
27
corina 13-Nov-2009
am lucrat de pe 15-10-2008 pana pe 15-11-2009,si mi-am luat 10 zile concediu si ma dat afara,nu trebui sa-mi plateasca restul de zile de concediu la plecare?multumesc
28
florin 03-Nov-2009
As vrea sa stiu daca am fost angajat in luna martie 2009 asi avea dreptul si eu anul acesta la concediu de odihna?
29
andreea 29-Iul-2009
As avea si eu o intrebare,daca m am angajat in iulie 2008 si anul asta mi am luat 21 zile de concediu si acum ma da afara pot sa cer si bani pe zile de anul trecut
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."