Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cazuri in care se poate demisiona fara preaviz



Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Intocmiti, in doar 5 minute,
orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! Click aici!
 

Exista doua situatii in care salariatul poate demisiona fara a fi tinut de acest preaviz, si anume: cand angajatorul isi incalca obligatiile asumate prin contractul individual de munca si cand salariatul demisioneaza in timpul sau la sfarsitul perioadei de preaviz.

Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Codul muncii nu distinge in privinta obligatiilor prevazute in contractul individual de munca in sarcina angajatorului. Drept urmare, salariatul va putea demisiona fara preaviz in oricare situatie in care angajatorul isi incalca una dintre obligatiile prevazute in contractul individual de munca.

Desi Codul muncii nu prevede ca o astfel de demisie trebuie motivata de salariat, este recomandabil sa contina si mentiunea expresa a clauzelor incalcate de catre angajator din contractul individual de munca.

O alta posibilitate acordata de lege de a demisiona fara preaviz este in situatia salariatului care se afla in perioada de proba.

Astfel, conform prevederilor art. 31 alin. (4) indice 1 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.


Tags: demisiedemisiacerere demisiedemisie fara preavizCodul munciipreaviz


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cazuri in care se poate demisiona fara preaviz
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
17-Dec-2009
bwpapvbifhktklafdbpwhwgimlceod
2
Adrian 01-Aug-2009
In cazul in care ai fost notificat in scris, conform contractului colectiv, cum ca postul pe care il ocupi se "desfinteaza", se poate demisiona fara preaviz?
3
cornel 26-Iun-2009
"la sfarsitul perioadei de preaviz" - adica ati vrut sa spuneti la sf. perioadei de proba
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."