Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2009



Atat angajatorii, cat si salariatii au obligatia platii de contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, contributii reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestei legi, contributia lunara datorata de angajati se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.

Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine angajatorului.

CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...


acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.

Angajatorii au obligatia sa calculeze si sa vireze la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, o contributie de 5,2% asupra fondului de salarii realizat.

Prin fond de salarii realizat, in sensul prezentei legi, se intelege totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.

Pentru perioada in care angajatorii suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, acestia au obligatia de a plati contributia de 5,2% raportata la fondul de salarii, pentru salariatii aflati in aceasta situatie.

Cotele de contributii de asigurari de sanatate (CASS) datorate de angajatori si salariati se pot modifica prin legea bugetului de stat.

Recent adoptata Lege nr. 18/2009 a bugetului de stat pe anul 2009 nu prevede nici o modificare a cotelor de contributii, asa incat acestea raman la aceleasi valori de anul trecut, de 5,5 % pentru angajati si 5,2% pentru angajatori.


Tags: CASSCASS 2009contributii sanatate 2009contributii sanatate februarie 2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

3ComentariiAdauga comentariul tau

1
Gianina T. 17-Feb-2010
Buna ziua,
Eu si sotul meu avem o asociatie familiala infiintata in 2005.Eu sunt si angajata a unei institutii bugetarespital jud. de urg.Neam platit in fiecare an constiincios impozitul pe venit,fara sa stiu ca plata CAS este obligatorie pentru AF. Eu fiind deja asigurata nu mi-am facut probleme iar pentru sotul meu la fel pentru ca exista o lege care spune ca angajatii din sanatate si rudele lor de gr.I au dreptul la medicatie si as. medicala gratuita.Acum am primit o notificare de la CJAS Neamt ca trebuie sa "depun declaratiile,privind obligatiile ce revin fata de fond si dovada platii contributiilor" Am fost sa intreb ce fel de declaratii trebuie sa depun,m-au trimis la finante etc.Ceea ce ma nedumereste este ca mi-au dat de inteles ca trebuie sa platesc pe toti anii din urma.Este legal?Mi-au spus ca datele ni le-au luat din baza de date a finantelor.De ce nu au facut-o pana acum si sa imi fi trimis aceasta notificare mai devreme.Si din moment ce nici eu si nici sotul sau fiul meu nu am luat macar o pastila gratuita sau compensata in toti acesti ani, nu inteleg de ce sa platesc din urma.Nici o asigurare nu se plateste din urma. Va rog sa-mi spuneti daca este legal. Si daca veniturile realizate de AF sunt mai mici decat salariul minim pe economie cum se calculeaza contributia.De ex.,in 2009 venitul nostru a fost de 2587de lei deci 1300de lei de fiecare pentru intregul an.
Va multumesc anticipat si va rog sa-mi raspunda cineva!
2
ilie sina 26-Ian-2010
am terminat liceul in 2008 iunie.Nu am platit contributia la FNUSS pe anul 2009 dar nici nu am avut nevoie de ingrijiri medicala.
In 2010 vreau sa platesc la CAS-Tulcea , ca in Tulcea locuiesc, si mi se cere din urma suma integrala pe 2009.
Pe baza carei legi tg sa platesc din urma atat de mult?
Am fost eleva, nu pot sa-mi gasesc serviciu si la 20 de ani am facut depresie.
Va multumesc,
Intrebarea mea este daca cererea celor de la CAS Tulcea este justificata legal.
cu stima
3
nutea alin ioan 10-Oct-2009
buna ziua , as dori sa va intreb in legatura cu proiect asigurari de sanatate 2009, va fi obligatoriu din 01.01.2010 , sa cotizam 2%la suta catre o alta casa de sanatate , ex. cum este cu pensia privata, as dori mult un raspuns . va multumesc
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."