Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenele in care se poate aplica sanctiunea disciplinara



In calitate de angajator, in temeiul art. 40 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, dispuneti de prerogativa disciplinara, avand posibilitatea de a sanctiona fapta salariatului care a savarsit o abatere disciplinara prin aplicarea sanctiunilor corespunzatoare.

Inainte de a demara ancheta propriu-zisa este utila incadrarea in timp a faptei savarsite de salariat, caci potrivit art. 268 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Vorbim astfel de doua termene, unul de 30 de zile calendaristice, altul de 6 luni, pe care majoritatea teoreticienilor le-a calificat drept teremene de prescriptie. Fiind termene procedurale, acestea se calculeaza pe zile libere conform art. 101 din Codul de procedura civila.

Ceea ce le deosebeste fundamental este momentul in raport de care se calculeaza aceste termene.

In fapt, puteti aplica o sanctiune disciplinara in calitate de reprezentant legal al societatii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care vi s-a adus la cunostinta printr-un referat, raport, proces verbal de constatare s.a.m.d. inregistrat la registratura societatii, despre savarsirea abaterii disciplinare.

Al doilea termen, cel de 6 luni se calculeaza de la data savarsirii faptei, in cadrul acestui termen angajatorul putand lua la cunostinta de savarsirea abaterii de catre salariat.

In cazul in care depasiti aceste termene, este recomandabil sa nu se mai incerce o sanctionare disciplinara pentru fapta pe care dintr-un anumit motiv a-ti descoperit-o cu intarziere, depasind termenele prevazute de art. 268 alin. (1) din Codul muncii, deoarece, intr-un eventual proces declansat de salariatul in cauza, acesta va poate opune cu succes exceptia tardivitatii sanctionarii disciplinare.

Totul despre legislatia muncii:
   - Angajare
   - Concediere
   - Demisie
   - Preaviz


Tags: raspunderea disciplinaraabatereCodul munciideciziesanctionare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Termenele in care se poate aplica sanctiunea disciplinara
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"