Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea mamelor: conditii de acordare CCC si indemnizatie crestere copil



Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.

Din acest punct de vedere, precizam ca atunci cand ne referim la conditiile de acordare indemnizatie pentru crestere copil avem in vedere si stimulentul cuvenit persoanei care realizeaza venituri.

1. Realizarea de venituri in timp

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

TESTEZA GRATUIT!

Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

IMPORTANT!

In masura in care CCC si indemnizatia cretere copil se solicita in cursul lunii, la calcularea celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, acestea fiind considerate luna intreaga.

Conditia celor 12 luni se considera indeplinita pentru:
Protectia Muncii

• solicitantii care se aflau deja in plata indemnizatie crestere copil in baza Legii nr. 19/2000, la data de 31.12.2005, pentru care ramane valabila conditia stagiului de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului;

• solicitantii dreptului a caror cerere de acordare a fost depusa, dar nu a fost solutionata pana la data de 31.12.2005, si care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil in conditiile unui stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, conform Legii nr. 19/2000 si a altor acte normative speciale.

Potrivit Legii nr. 19/2000, conditiile de acordare concediu si indemnizatie crestere copil erau urmatoarele:

Beneficia de indemnizatie crestere copil asiguratul (mama sau tatal, naturali sau adoptivi) care avea un stagiu de cotizare sau perioade asimilate de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Legea dadea posibilitatea utilizarii a 10 luni de stagiu de cotizare, oricare ar fi ele, in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului. Prin urmare, nu era necesar ca stagiul de cotizare sa fie o perioada continua anterioara nasterii copilului.

• persoanele care la data de 31 decembrie 2005 ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru crestere copil si nu au solicitat acest drept.

Exemplu:

Avem in vedere situatia in care copilul s-a nascut in toamna anului 2005, iar mama a revenit la lucru dupa efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, anterior datei de 31 decembrie 2005.

In masura in care la momentul revenirii la serviciu ea indeplinea conditia acordarii concediu si indemnizatie pentru crestere copil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000, in vigoare la acea data, ea va putea solicita acordarea acestor drepturi in cursul anului 2006. Conditia celor 12 luni se considera indeplinita intrucat ea ar fi fost indreptatita sa il solicite si la finele anului 2005.

Drepturile se vor acorda de la data depunerii cererii.

• persoanele care la data de 31 decembrie 2005 beneficiau de concediu si indemnizatie de maternitate si care la finalul acestei perioade ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru crestere copil, conform legislatiei aplicabile la acea data.

Exemplu:

Daca copilul s-a nascut in luna decembrie 2005, iar mama efectueaza concediul de maternitate postnatal obligatoriu in cursul lunilor decembrie 2005 – ianuarie 2006, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se naste in cursul lunii ianuarie 2006.

In acest caz, conditia celor 12 luni se considera indeplinita, iar parintele va putea solicita drepturile prevazute de O.U.G. nr. 148/2005 in cursul anului 2006.

Acordarea acestora incepe cu data incetarii concediului de maternitate, daca parintele depune cererea in cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005 (1 ianuarie 2006).

In masura in care cererea se depune dupa acest termen, drepturile prevazute de O.U.G. nr. 148/2005 se acorda de la data depunerii cererii.

Diminuarea stagiului de cotizare in cazul nasterii premature

In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumtiva a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Exemplu:

RC se angajeaza dupa terminarea liceului. Ramane insarcinata, urmand ca la sfarsitul celei de-a douasprezecea luna de munca sa nasca, asa cum rezulta din ecografia si consultul medical efectuat in acest scop de catre medicul care supravegheaza sarcina. Intrucat copilul se naste prematur, perioada de 12 luni se reduce cu perioada cuprinsa intre data nasterii si data prevazuta de medicul care a supravegheat sarcina.

Perioade asimilate

Sunt luate in calculul celor 12 luni necesare pentru solicitare indemnizatie crestere copil si urmatoarele perioade, in care solicitantii:

• si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;

IMPORTANT!

Pot beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil persoanele care in intervalul de 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului au realizat venituri impozabile prin fractiune de luna. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita din jumatate din zilele lucratoare din acea luna (art. 4 alin. (4) si (5) din Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006).

  • au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform Legii nr. 76/2002, modificata si completata;
  • au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit O.U.G. nr. 158/2005;

Exemplu:

– concediul pentru incapacitate temporara de munca;
– concediul pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
– concediul pentru ingrijirea copilului bolnav;
– concediul de maternitate;
– concediul pentru carantina;
– concediul pentru risc maternal.

Este vorba despre categoria drepturilor de asigurari sociale reglementate anterior datei de 01.01.2006 de Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Alaturi de pensia de invaliditate, acestea constituiau in acelasi timp si perioade asimilate stagiului de cotizare reglementate generic de art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000.

• au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;

Art. 38 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, reglementeaza 3 categorii de perioade asimilate stagiului de cotizare:


– perioada in care asiguratul a beneficiat de prestatii de asigurari sociale in baza legii pensiilor (concedii si indemnizatii de asigurari sociale, respectiv pensia de invaliditate);
– perioada in care persoana a urmat cursuri de zi si a absolvit o institutie de invatamant superior;

IMPORTANT!

In vederea recunoasterii ca perioada utila pentru obtinere concediu si indemnizatie crestere copil cursurile trebuie urmate la zi, pe durata normala a studiilor si finalizate cu examen de licenta sau de diploma. Perioada astfel luata in calcul se refera numai la durata efectiva a cursurilor cuprinsa intre ziua inceperii si ziua terminarii anului universitar, potrivit legii.

– a satisfacut stagiul militar, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Conditiile de satisfacere a stagiului militar sunt reglementate de Legea nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare. Aplicarea in viitor a acestei reglementari va fi conditionata de prevederile Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.

Concret, suspendarea serviciului militar se va face incepand cu data de 01.01.2007, ultima incorporarea avand loc in lunile iunie/octombrie 2006 in functie de tipul stagiului.

• au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

• au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;

Este vorba despre asigurarea facultativa reglementata pentru persoanele care nu sunt cuprinse in categoriile asigurate obligatoriu, potrivit Legii nr. 19/2000, modificata si completata.

• au beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil ;
• au beneficiat de pensii de invaliditate;

In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este, in conformitate cu prevederile art. 54 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata:

a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de auto-conductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;

b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;

c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Intrucat O.U.G. nr. 148/2005 nu stabileste restrictii in ceea ce priveste tipul de pensie de invaliditate reda vocatie la solicitarea indemnizatiei/stimulentului pentru cresterea copilului, oricare dintre drepturile mentionate vor putea fi utilizate in acest scop;

• au beneficiat de concediu fara plata pentru formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii

In cazul concediului fara salariu acordat pentru formare si perfectionare profesionala, prevederile art. 149 si urm. din Codul muncii, fac vorbire despre concediile de formare profesionala si stabilesc un regim juridic distinct al concediilor fara salariu acordate in acest scop;

• se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raporturilor de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare

Este vorba despre situatia de suspendare a raporturilor de munca din initiativa angajatorului, reglementata de prevederile art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Astfel, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Sub acest aspect, persoanele vizate realizeaza chiar venituri impozabile si nu se mai circumscriu ipotezei perioadei asa-zis asimilate, ci regulii stabilite de art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005;

• au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de tara noastra cu alte state.

Romania are incheiate acorduri in domeniul securitatii sociale cu: Spania, egatul Tarilor de Jos, Turcia, Cehia, Germania, Ungaria, Austria.

• se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj.

In acest interval de timp, absolventii nu au posibilitatea de a solicita indemnizatie pentru somaj, in conformitate cu prevederile legislatiei privind asigurarile sociale
pentru somaj.

2. Numarul nasterilor

Dreptul va putea fi solicitat numai pentru primele 3 nasteri. Prin nastere se intelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii.

Numarul nasterilor va fi calculat incepand cu data de 01.01.2006. Cu alte cuvinte, o persoana care a beneficiat de CCC si de indemnizatie crestere copil pentru 3 copii anterior datei de 01.01.2006 va mai putea solicita acest drept pentru inca 3 copii, daca indeplineste conditiile cerute de ordonanta de urgenta.

In mod simetric, in cazul copiilor adoptati, incredintati in vederea adoptiei, dati in plasament sau pentru care s-a instituit tutela, preluarea acestora se echivaleaza cu numarul nasterilor.

De asemenea, in cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada corespuzatoare concediului de maternitate, la stabilirea celor 3 nasteri nu se ia in calcul si aceasta situatie.

In calculul celor 3 nasteri pentru care se pot solicita drepturile reglementate de O.U.G. nr. 148/2005 intra si nasterea care survine inainte de 31 decembrie 2005, daca solicitantul indeplineste conditiile prevazute de ordonanta dupa data de 1 ianuarie 2006.

3. Plata

Atat indemnizatia crestere copil cat si stimulentul se suporta din bugetul de stat, fiind platit prin intermediul directiilor teritoriale.

Plata se face ca urmare a deciziei directorului executiv al directiei teritoriale incepand cu luna urmatoare aprobarii cererii.
Plata se va face lunar prin mandat postal sau prin virament bancar in contul personal al acesteia.

In masura in care plata nu se face direct titularului dreptului la domiciliul acesteia, aceasta se va face la domiciliul:

– reprezentantului legal;
- mandatarului

In acest sens, inca de la solicitarea drepturilor, care se face personal sau prin reprezentant legal, respectiv prin mandatar, dosarul va contine si documente din care sa rezulte calitatea acestora.

Reprezentantul legal este persoana desemnata, potrivit legii, sa reprezinte persoana lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile.

Mandatarul se imputerniceste de catre titular prin procura speciala de catre persoana indreptatita.

De cand se efectueaza plata indemnizatie crester copil /stimulent

1. Din ziua incetarii acordarii concediului si indemnizatiei de maternitate.

Plata la acest termen este conditionata de depunerea dosarului de solicitare a dreptului prevazut de O.U.G. nr. 148/2005 in termen de cel mult 60 de zile lucratoare.

2. Cu data nasterii copilului, daca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea concediului de maternitate.

Si in acest caz dreptul se acorda incepand cu data nasterii copilului, in masura in care cererea se depune in termen de 60 de zile lucratoare de la acest moment.

Se asimileaza momentului nasterii copilului:

– data adoptiei;
– data instituirii tutelei;
– data plasamentului;
– data incredintarii.

3. De la data depunerii cererii, daca nu au fost respectate termenele de depunere de 60 de zile lucratoare.

Relatia dintre cele doua drepturi (indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulent) este de excludere reciproca.

Astfel, plata indemnizatiei de crestere copil se suspenda de la data realizarii veniturilor de natura profesionala impozabile potrivit Codului fiscal, nascandu-se vocatia la stimulent.

In acest context, noutatea absoluta a reglementarii in materia acordarii indemnizatie pentru crestere copil rezulta din prevederile art. 12 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005, asa cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 44/2006.

IMPORTANT!

Astfel, plata indemnizatiei pentru crestere copil nu se suspenda daca in aceasta perioada beneficiarul primeste avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in baza legii, a contractului colectiv sau a contractului individual de munca.

Evident, este vorba despre bonificatii pentru nastere sau ajutoare pe care angajatorul le acorda pe durata cresterii copilului in sprijinul salariatilor, altele decat drepturile salariale cuvenite pentru activitatea desfasurata la locul de munca.

Totodata, din ziua in care nu se mai realizeaza venituri profesionale impozabile se suspenda plata stimulentului, iar beneficiarul poate formula o cerere pentru ca indemnizatia crestere copil sa fie reluata in plata .

IMPORTANT!

In masura in care drepturile banesti se datoreaza pentru parti din luna, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei/stimulentului se va aplica regula proportionalitatii in functie de numarul zilelor calendaristice pentru care se cuvin in luna respectiva.

Evenimente care afecteaza acordarea drepturilor

1. Evenimente dupa a caror producere inceteaza acordarea indemnizatia crestere copil /stimulentul

– implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
– decesul copilului.

2. Evenimente care suspenda plata drepturilor

Evenimente care tin de calitatea personala a solicitantului pot genera suspendarea acordarii drepturilor prevazute de O.U.G. nr. 148/2005. In aceasta categorie intra:

– decesul titularului dreptului;
– decaderea din drepturile parintesti;
– indepartarea tutorelui de la exercitarea tutelei;
– neindeplinirea conditiilor privind incredintarea copilului spre adoptie;
– neindeplinirea conditiilor pentru mentinerea plasamentului;
– pierderea domiciliului sau resedintei din Romania;
– neindeplinirea conditiei de a locui impreuna;
– neindeplinirea conditiei de a se ocupa de cresterea copilului;
– executarea pedepsei privative de libertate mai mare de 30 de zile.

Suspendarea platii este generata si de alternanta indemnizatie crestere copil cu stimulent.
Desi au conditii comune de acordare, cele doua drepturi se exclud reciproc, atunci cand este vorba despre plata.

Pe de o parte, atunci cand se realizeaza venituri de natura profesionala, titularul va beneficia de stimulent, indemnizatia fiind suspendata. Pe de alta parte, incetarea efectiva a activitatii retribuite si reintrarea in concediu pentru cresterea copilului atrage suspendarea platii stimulentului.

Reluarea platii acestor drepturi se face la cerere, conform art. 12 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.

In masura in care intervin situatii de natura sa genereze suspendarea sau incetarea platii drepturilor prevazute de ordonanta, beneficiarul are obligatia de a comunica in scris primariei modificarea intervenita.

Obligatia de comunicare trebuie indeplinita in termen de 15 zile lucratoare de la data aparitiei situatiei ce trebuie notificata.

Comunicarea se transmite de catre primarie directiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.

In masura in care intervine o situatie de suspendare a acordarii drepturilor legate de copilul in varsta de pana la 2/3 ani, aceleasi drepturi vor putea fi solicitate de o alta persoana indreptatita, spre exemplu celalalt parinte.

In acest caz, solicitantul trebuie sa indeplineasca el insusi conditiile cerute de O.U.G. nr. 148/2005, invocand un drept personal. Momentul de la care se va acorda dreptul noului solicitant este data suspendarii.

In acest caz, cererea va trebui depusa in cel mult 60 de zile lucratoare de la data suspendarii platii. |n cazul depasirii acestui termen, acordarea drepturilor se face de la data depunerii cererii.

 

 


Tags: indemnizatie crestere copillegea mamelorindemnizatie crestere copil 2009indemnizatie crestere copil 85%indemnizatie crestere copil 2008CCCsomajsalariucodul muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legea mamelor: conditii de acordare CCC si indemnizatie crestere copil
Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

30ComentariiAdauga comentariul tau

1
Naie Madalina 16-Sep-2016
Buna ziua. Ajutati-ma va rog sint angajata de anul trecut de pe 12 octombrie si am nascut pe 30 august la 37sapt termenul nasterii fiind pe 18 septembrie.Pot beneficia de indemnizatie?Va multumrsc
2
antoce 10-Aug-2011
Ma aflu momentan in concediu de crestere a copilului pana pe 25 septembrie 2011 iar apoi am dreptul la somaj?
3
Maria 03-Nov-2010
Mamele care fac avort si mai important omoara copii nu se numesc oameni.Cel mai sfant lucru pe lume sunt copiii.Am citit pe o foaie de hartie ceva groaznic si am rabufni in plans.Scria "jurnalul" unui copil nenascu.Socant e ca la 12 saptamani daca o pot numi mama aceea a facut avort de copil.Acest lucru e cel mai groaznic pe care ar putea sa il faca o persoana.
4
Flori 27-Oct-2010
Lucrez pe post temporar la spital. jud. de un an si jumatate,si sant in locul unei colege care este in concediu prenatal,doar ce a intrat.Va rog sa-mi spuneti daca am si eu dreptul sa intru si sa beneficiez de concediu prenatal in perioada cat ii tin locul.
5
selistean elena 05-Oct-2010
daca am fost prenatal si am primit indemnizatia si dupa noua luni mia decedat copilul si ieu sunt ansarcinata nu mai primesc indemnisatie
6
vasilica ana 14-Sep-2010
sunt in concediu maternal panala 22 01 2011 in aprilie voi naste iar firma la care am lucrat a dat faliment mai am dreptu la indemnizati pentru al doilea copil?
7
RADULESCU NICOLETA 27-Aug-2010
BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE.DUPA CE TERMIN INDEMNIZATIA POT SA INTRU UN SOMAJ?
8
adam mihaela 24-Aug-2010
buna ziua ,as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului deoarece lucrez cu contract de par-time pe perioada nedeterminata dar nu am realizat in fiecare luna venit ,conteaza va multumesc
9
angi 16-Aug-2010
buna,contractul meu de munca se incheie pe 31 august,eu lucrand de 4 ani neintrerupti, si nasc in decembrie pe 24. as vrea sa stiu daca voi beneficia de indemnizatia pentru crestere copil fara sa mai lucrez sau trebuie sa intru in somaj de la 1 septembrie pentru a putea beneficia de toate drepturile? multumesc.
10
Ana-Maria 04-Aug-2010
Buna ziua,

Am nascut pe data de 02 ianuarie, am depus actele necesare pt a primi indemnizatia pt cresterea copilului; in acea adeverinte se cerea veniturile din ultimile 12 luni inclusiv luna ianuarie-mentionez ca in luna ianuarie am avut un venit f mare, iar dupa ce mi-au calculat indemnizatia mi-i s-a spus ca veniturile din luna ianuarie nu au fost luate in considerare ci s-a dublat venitul realizat in decembriemotivand ca "asa spune legea". Imi puteti confirma daca s-a procedat?
Va multumesc anticipat.
11
lenus olaru 13-Iun-2010
sunt gravida si sotul meu e somer in spania......daca voi naste peste 9 luni va putea sotul meu sa primeasca concediu crestere copil folosind somajul din spania si eventual cotizatia ulterioara din romania_-
12
csep claudia 11-Mai-2010
as vrea sa stiu daca dupa terminarea indemnizatie copil poate la serviciu sa nu te mai primeasca .Ce e de facut?
13
sonnia 07-Mai-2010
Buna ziua,am si eu o intrebare.Daca lucrez cu contract pe perioada determinata mai primesc indemnizatie in conditiile in care acest contract a fost prelungit si am mai mult de 12 luni neintrerupte anterior nasterii copilului?
14
ioan nicu 07-Apr-2010
Buna ziua,
Puteti sa imi spuneti va rog daca mai pot beneficia de somaj in cazul in care am un ctr de colaborare la o firma de asigurari?
Multumesc.
15
mariana 21-Feb-2010
as vrea sa stiu daca se poate obtine indemnizatia in momentul in care eu sunt in spania si nu muncesc cu contract de munca dar munceste sotul
16
magdalena 18-Feb-2010
buna.sunt insarcinata in 7 luni si as vrea sa stiu si eu un lucru care l-am auzit azi de la o doamna.este adevarat ca daca am avut lucrate doar 9 zile intr-o luna si restu a fost fara salariu nu mai am acces la indemnizatie pt crestere a copilului?va rog sa imi raspundeti ca sa stiu ce s fac ca sunt disperata.
17
gabor ervin 07-Ian-2010
buna ziua....
ma poate ajuta si pe mine cineva?
am o problema...eu o sa am 11 luni la data in care se naste copilul meu...si asi vrea sa stiu daca mai am vreo sansa sa primesc indemnizatie?..
va rog frumos daca se poate un raspuns....
18
Mereanu Ana Maria 29-Dec-2009
Buna seara,
Ma numesc Ana Maria , am un baiat de 1an si 7 luni si am luat licenta anul acesta in februarie! Pt primul baiat nu am primit indemnizatie de stat din motive ca nu aveam licenta luata pe atunci , ceea ce mi s-a parut aberant fiindca baietelul a venit pe lume in luna mai 2008 iar sesiunea de licente dupa cum stie toata lumea este in iunie- iulie! Intrebarea mea este :acum pentru al doilea copil voi beneficia de indemnizatia de stat tinand cont ca am licenta luata?
Va multumesc anticipat!
19
ionela 13-Nov-2009
AS VREA SI EU SA STIU DACA BENEFICIEZ DE SOMAJ DUPA TERMINAREA CONCEDIULUI DE CRESTERE COPIL .TIN SA VA SPUN CA FIRMA LA CARE AM LUCRAT A FOST INKISA CU 12 ZILE INAINTE CA EU SA NASC EU AM FOST PRELUATA DE CASA DE SANATATE EI MIAU PLATIT ULTIMU CONCEDIU CE IMI TREBUIE DE LA EI CA SA INTRU IN SOMAJ? VA MULTUMESC
20
costin tanase 19-Oct-2009
ca sa primesti indemnizatia trebuie sa lucrezi un an continu si apoi sa ramii gravida, sau sa lucrezi 3 luni plus perioada in care esti gravida.
21
Mela 24-Sep-2009
Buna ziua,
Am o intrebare : in cazul unui contract de munca pe perioada determinata, de un an raman gravida, voi putea benefia de cei 85 % indemnizatie pt cresterea copilului?
Multumesc
22
tarlea mariana 28-Iul-2009
sunt insarcinata in 15 saptamani si nu lucrez.as dori sa stiu daca pot sa-mi platesc singura pt. a primi indmnizatie,daca da unde si daca pot plati din urma
23
LUPASCU 27-Iul-2009
as dori sa stiu daca raman insarcinata pe perioada somajului,somaj primit in urma desfiintarii firmei unde am lucrat,primesc indemnizatia de crestere a copilului?! va multumesc
24
miha 01-Iul-2009
Buna ziua as dori si eu o informatie daca se poate referitoare la concediul de ingrijire al copilului:
primul copil a implinit varsta de 2 ani in 12 iunie 2009 iar acum sunt insarcinata in 2 luni si o saptamana.m-am prezentat la serviciu dupa terminarea concediului de ingrijire al copilului,avand contract de munca cu perioada nedetarminata, insa nu stiu daca trebuie sa existe o perioada anume lucrata intre primul concediu de ingrijire al copilului si al doilea concediu,un numar exact de luni?.pot intra in prenatal dupa cele 7 luni de sarcina si apoi sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului dupa ce voi naste?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
25
Iulian 03-Iun-2009
Mi s-a solicitat, de catre o angajata care a nascut, o adeverinta pentru dosarul depus la primarie, pentru calculul indemnizatiei de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Adeverinta prezinta, printre altele, veniturile nete, pentru 12 luni, incepand cu luna nasterii copilului. Din legislatie, am inteles ca veniturile trebuie sa fie supuse impozitului pe venit. Avand in vedere ca ultimele 2 luni majoritatea femeilor care nasc beneficiaza de concediu prenatal, acesta nefiind impozitat cu 16%, se trec aceste luni in adeverinta?
26
Alina 08-Mai-2009
In 24 iulie 2009 mi se termina postnatalul pentru primul copil. Al doilea copil se va naste in 5 august 2009. Doresc sa aflu ce trebuie sa fac, cui sa ma adresez (primariei, angajatorului) astfel incat sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil fara a fi nevoie sa ma intorc la serviciu. Banuiesc ca trebuie sa intrerup postnatalul actual si sa intru in prenatal pentru cel de-al doilea copil. Ma puteti ajuta cu informatii? Multumesc.
27
adrian 01-Mai-2009
eu si sotia me avem o fetita de 1 si 11 luni inplineste 2 pe 23 mai.asi vrea sa stiu cand trebuie sa reia serviciu?si ce ie de facut pentru ca firma unde lucra ia a dat faliment
28
Ramona 11-Mar-2009
In anul 2005 pe 30 iunie am nascut primul copil,am primit indemnizatie pana in la 1 iulie 2007.Data de la care am reluat activitatea in cadrul Soc unde aveam cartea de munca si anterior.In paralel cu activitatea de salariat ,am avut contract de colaborare cu o firma de asigurari.Contractul a inceput cu data de 7 mai .2007,dar activitatea in cadrul firmei ,pracic a inceput si a m incasat comisioanele aferente ,incepand cu data de 15 iulie 2007.Contractul apare la finante si am platit impozitul aferent castigurilor.Am incheiat activitatea la Serviciu,ramanand iarasi insarcinata,la data de 31 dec,intrand in concediu prenatal,pe 28 feb am nascut.Contractul de colaborare cu firma de asigurari a fost reziliat incepand cu data de 1ian 2008.
Cei de la Directia de munca nu au reusit sa imi spuna ce ar trebui sa contina dosarul pentru recalculare.De la Finante am o adeverinta cu venitul impozitat conf contractului de colab nr... din data ...Dar d-na de la Dir de munca a inceput sa tipe ca dovada lor nu e buna ,ca trebuiau sa specifice din ce data sunt incasate acele comisioane ,lucru pe care cei de la Finante spun ca nu au cum sa il faca.Ei pot doar sa dea dovada venitului anual. Foloseste la ceva un extras de cont??
Va rog mult sa ma ajutati sa vad "lumina " in hatisul birocratic.
Mentionez ca in scrisoarea de la finante care ma anunta cat impozit am de platit pt 2007 este specificata data de 17 iulie,ca data de inregistrare la ei.(probabil data la care s-a facut plata celor 10% din impozitul pe profit de catre firma de asigurari.Aceata data refuza ei sa o treaca pe adeverinta pe care ei au eliberat-o,ca sa nu reiasa ca am avut venituri in timpul concediului de martenitate.
Este deci mai importanta data semnarii contractului decat cea de la care am inceput efectiv sa incasez bani in urma serviciilor prestate?
29
mircea tiron 03-Feb-2009
am o intrebare-sotia mea a muncit 11 luni dupa care nu a mai lucrat si plateste din mana(facultativ)12luni asigurarea de sanatate-doresc sa stiu daca poate beneficia de indemnizatia de maternitate?
In temeiul care-i legi si care este suma de care poate beneficia?
30
OMF 26-Ian-2009
As vrea sa stiu care este procedura in cazul absolventelor de medicina care au luat examenul de rezidentiat. Adica am terminat facultatea in iulie 2008, am sustinut examenul de licenta in septembrie 2008, iar pe cel de rezidentiat in noiembrie 2008 si am semnat contractul de munca incepand cu 1 ianuarie 2009. Cum se calculeaza cele 12 luni pentru mine? E necesar sa lucrez 12 luni pentru a obtine indemnizatia, sau se socoteste continuitate cu facultatea , tinandu-se cont de situatia speciala a absolventilor facultatii de medicina? Astept cu nerabdare un raspuns! Va multumesc!
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."