Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Competenta materiala si teritoriala a instantei in conflictele de drepturi



Trebuie sa admitem ca exista situatii in care partile raportului de munca nu cad de acord asupra unor aspecte ce decurg din acest raport, cand se reclama de catre una dintre parti drepturi nerecunoscute de cealalta parte si singura solutie pentru rezolvarea situatiei conflictuale ramane justitia.

Stim ca avem dreptate, dar carei instante adresam cererea noastra?

In ceea ce priveste competenta materiala, tribunalul este competent sa judece in prima instanta cererile privind drepturi nascute din raportul de munca.

TESTATI GRATUIT!

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Ca instanta de fond, curtea de apel, judeca cererile privind suspendarea grevei, conform art. 56 din Legea nr. 168/1999, in timp ce ca instanta de recurs, curtea judeca recursurile declarate impotriva sentintelor civile pronuntate de tribunal in conflictele de munca.

Intrebarea urmatoare la care trebuie sa raspundem este cine are competenta teritoriala de a-mi solutiona cererea?

Art. 284 alin. (2) din Codul muncii a abrogat implicit dispozitiile art. 72 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca potrivit carora cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea.

Astfel, la ora actuala cererile referitoare la cauzele privind conflictele de munca se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Din acest text decurge posibilitatea existentei a doua instante diferite din punct de vedere teritorial de a judeca conflicte de drepturi:
1.cand reclamant este salariatul, competenta teritoriala de a judeca cauza apartine tribunalului in a carui circumscriptie salariatul respectiv isi are domiciliul sau resedinta.
2.cand reclamant este angajatorul, competenta teritoriala apartine tribunalului de la sediul acestuia.

Vorbim de o competenta exclusiva, in cadrul procesului declansat partile ori instanta, din oficiu, putand ridica exceptia de necompetenta teritoriala a acesteia.

Atentie!
In cauzele avand ca obiect obligarea angajatorului de a elibera carnetul de munca al salariatului la incetarea activitatii acestuia este competenta insa judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, potrivit art. 8 alin. (2) din Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca.


Tags: conflictele de drepturicompetenta instanteisolutionarea conflictuluimuncaCodul munciilegislatia munciicontractul colectiv de muncaMinisterul Munciifisa postuluicassomaj


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Competenta materiala si teritoriala a instantei in conflictele de drepturi
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."