Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din conventii civile



 Ca urmare a incheierii unei conventii civile, in conditiile art. 942 si urmatoarelor Cod civil, platitorul venitului (societatea) poate retine impozitul pe venit in cota de 16% doar incadrand veniturile realizate de persoane fizice, pe baza optiunii formulate la momentul incheierii conventiei civile, in categoria veniturilor „Venituri din alte surse“, potrivit art. 78 din Codul fiscal.

Optiunea de impunere a venitului brut trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

Intrucat acest venit nu este cuprins in categoria „Venituri din salarii“, platitorul (societatea) nu va avea obligatia completarii de fise fiscale.

Prin folosirea metodologiei de impozitare cu 16%, beneficiile constau in eliminarea obligatiilor societatii in privinta contributiilor obligatorii, ale caror calcul, retinere, virare si declarare cad in sarcina angajatorului in cazul salariilor.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


In ceea ce priveste impozitul pe venit, persoana fizica/beneficiarul venitului nu are obligatii declarative privind veniturile realizate si nu va depune declaratia 200, pentru ca este un impozit final cu retinere la sursa.

De asemenea, nu are nici obligatii privind plata impozitului pe venit datorat, impozitul final de 16% fiind calculat, retinut la sursa si virat de platitorul venitului.

Platitorul de venituri (societatea) are obligatia sa vireze impozitul la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Impozitul final retinut la sursa se declara de catre platitor/societate prin completarea si depunerea Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la randul 22 „Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice“.

Platitorul/societatea are, de asemenea, obligatia sa completeze si sa depuna declaratia „205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01.13/I pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Intrucat acest venit nu este un venit cuprins in categoria veniturilor din salarii, platitorul nu va avea obligatia completarii si depunerii fisei fiscale, care indeplineste in cazul salariilor rolul unei declaratii informative.

Articol preluat din lucrarea Consilier Taxe si Impozite pentru Contabilitate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozitarea veniturilor din conventii civile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."