Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru autoturisme



Inregistrare in scopuri de TVA a unei societati comerciale cu profil sportiv

 

expert contabil Madalina Paraschiv

In regim de urgenta au fost efectuate modificari referitoare la „Sfera de aplicare a dreptului de deducere“, reglementata prin art. 145 din Codul fiscal. Trebuie remarcat faptul ca nu au fost efectuate modificari in ceea ce priveste conditiile de exercitare a dreptului de deducere, reglementate prin art. 146. Deci, conditiile de deducere au ramas aceleasi, dar dreptul de deducere a fost limitat pentru autoturisme in baza unui nou articol: art. 1451 denumit „Limitari speciale ale dreptului de deducere“.

Astfel, incepand cu data de 1 mai 2009, s-a restrans sfera de aplicare a dreptului de deducere a TVA pentru o perioada limitata de timp cuprinsa in intervalul 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010.

Limitarea dreptului de deducere se refera doar la anumite categorii de vehicule terestre motorizate reglementate prin O.U.G. nr. 109 din 14 iulie 2005 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari prin Legea nr. 102 din 25 aprilie 2006.

In functie de limitarea exercitarii dreptului de deducere a TVA, vehiculele rutiere motorizate pot fi clasificate in doua categorii:

1. vehicule pentru care nu se exercita dreptul de deducere a TVA;
2. vehicule pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA.

Atentie!
Dreptul de deducere este limitat atat pentru achizitia unor astfel de autovehicule, cat si pentru cumpararea de combustibil necesar functionarii unor astfel de vehicule.

In acest context, achizitia este definita drept operatiune de cumparare a unui vehicul din urmatoarele surse:

– furnizori stabiliti pe teritoriul national;
– furnizori stabiliti in state terte (import);
– furnizori stabiliti in statemembre (achizitie intracomunitara).

Vehicule pentru care nu se exercita dreptul de deducere a TVA

In aceasta categorie se includ vehiculele rutiere motorizate destinate doar pentru transportul rutier de persoane, vehicule care au urmatoarele caracteristici:

– greutatea maxima autorizata: 3.500 kg;
– numarul de scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului: 9.

„Cum sa platesti TVA fara batai de cap.
127 studii de caz te ajuta sa aplici corect
Codul fiscal 2009”
Click aici!

Aici se incadreaza orice autoturism, asa cum este definit prin O.U.G. nr. 109 din 14 iulie 2005 privind transporturile rutiere: „autovehicul cu cel putin 4 roti si o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto“.

Pentru astfel de vehicule care sunt destinate doar transportului de persoane nu se exercita dreptul de deducere a TVA nici pentru achizitia acestora, dar nici pentru alimentarea cu combustibil destinat functionarii acestora. Dreptul de deducere pentru alimentarea cu combustibil este restrictionat indiferent de faptul ca vehiculele sunt in proprietatea platitorului de TVA sau sunt doar in folosinta acestuia, pe baza unui contract de inchiriere, leasing sau comodat.

Retineti!
Exercitati dreptul de deducere a TVA in situatia in care, anterior datei de 1 mai 2009, ati achitat furnizorilor avansuri partiale sau integrale pentru achizitia unor astfel de vehicule.

Important!
Dreptul de deducere se acorda pentru autoutilitare, chiar daca greutatea maxima autorizata este sub 3.500 kg.

Regimul fiscal al sumei TVA nedeductibile

Suma TVA pentru care se interzice exercitarea dreptul de deducere se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare care sunt tratate drept cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, chiar daca cheltuiala cu combustibilul este nedeductibila.

Acest fapt a fost reglementat prin acelasi act normativ, la capitolul V art. 32 pct. 3 prin care:

  • s-a modificat lit. n) de la art. 21 alin. (3)

„Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata“, prin care s-a eliminat dreptul de deducere a cheltuielilor cu combustibilul pentru autoturismele folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare a firmelor;

  • s-a inserat lit. t) la art. 21 alin. (4) „Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile“ din care rezulta faptul ca sunt considerate nedeductibile cheltuielile cu combustibilul necesar pentru functionarea vehiculelor rutiere motorizate cu aceleasi caracteristici enumerate si la TVA:

– greutatea maxima autorizata: 3.500 kg;
– numarul de scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului: 9.

Nedeductibilitatea intervine indiferent de modalitatea de decontare a combustibilului: prin bon emis de casa de marcat sau prin bonuri cu valoare fixa.

O firma are mai multe tipuri de mijloace de transport, autoturisme, autoutilitare si este dificil ca pe parcursul unei luni calendaristice sa se determine ce cantitate din combustibil a fost consumata pentru fiecare tip de vehicul.

Din acest motiv, pentru deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul si a TVA aferenta se recomanda sa fie avute in vedere foile de parcurs ale angajatilor care sunt calificati si incadrati pe functiile aferente activitatilor pentru care este admisa atat deducerea cheltuielilor cu combustibilul cat si cea cu TVA aferenta.

In acest sens, este suficienta dovada faptului ca persoana impozabila care utilizeaza vehicule cu o greutate maxima sub 3.500 kg si cel mult 9 scaune de pasageri are personal angajat cu calificare in domeniile de activitate reglementate la exceptii.

Vehicule pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA

In aceasta categorie se includ:

  • vehiculele utilizate pentru interventii, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii;
  • vehiculele utilizate de agentii de vanzari;
  • vehiculele utilizate de agenti de recrutare a fortei de munca;
  • vehiculele adaptate special in vederea utilizarii drept care de reportaj;
  • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
  • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru:
  • inchirierea catre alte persoane;

– instruirea de catre scolile de soferi;
– transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;

  • vehiculele achizitionate pentru revanzare.

Pentru firmele care datoreaza impozit pe profit sau pentru persoanele fizice autorizate, cheltuielile reprezentand suma TVA pentru care nu se acorda dreptul de deducere sunt deductibile la determinarea profitului impozabil sau a impozitului pe venit.

Atentie!
Contabili si economisti, inainte de exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru achizitia vehiculelor terestre motorizate si a combustibilului necesar functionarii acestora, nu este suficienta doar factura drept document justificativ. Trebuie sa studiati mai intai certificatul de inmatriculare al fiecarui vehicul din patrimoniul firmei dvs. Doar asa veti afla categoria vehiculului (autoturism sau vehicul pentru transport marfa), greutatea acestuia si numarul total de locuri!

Important!
Pentru ambele categorii de autoturisme este deductibila suma TVA aferenta cheltuielilor efectuate pentru functionare, intretinere si reparatii.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: TVAdeducere TVAlimitarea dreptului de deducere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru autoturisme
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Alexandru Nicolau 14-Apr-2010
am cumparat si eu pe firma un tico din 2000 si m-ar interesa daca il pot baga in totalitate la cheltuieli fara sa mai fie nevoie de amortizare de cativa ani
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."