Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sediu social in apartament de bloc. Cum procedam cu cheltuielile?



Problema fiscala


Sediul social al unitatii dumneavoastra se afla in apartamentul proprietate personala al unei persoane fizice. Contractul de inchiriere nu este incheiat pentru intreaga suprafata a apartamentului, ci numai pentru o portiune din acesta. Cheltuielile de functionare si intretinere sunt considerate cheltuieli deductibile? Se poate deduce taxa pe valoarea adaugata din facturile de utilitati eliberate pe numele proprietarului? Cum se inregistreaza in contabilitate aceste cheltuieli?

Taxe, impozite si criza.
Criza de nervi!

Din punct de vedere fiscal:

  • In ceea ce priveste impozitul pe profit, sunt considerate cheltuieli deductibile, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal.

Deductibilitatea acestor cheltuieli se calculeaza in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti. In acest sens, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului aflat in locuinta proprietate a unei persoane fizice sunt deductibile in limita determinata pe baza raportului dintre suprafata pusa la dispozitie contribuabilului, mentionata in contractul incheiat intre parti, si suprafata totala a locuintei.

  • In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, ca principiu, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate obtinerii de operatiuni taxabile. Insa, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei trebuie sa detinem o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Intrucat aceasta conditie nu poate fi indeplinita deoarece persoana fizica, nefiind inregistrata in scopuri de TVA, nu ne poate emite factura cu TVA, nu ne putem exercita dreptul de deducere a taxei din facturile de utilitati eliberate pe numele proprietarului, persoana fizica.

Din punct de vedere contabil:

  • inregistrarea cheltuielilor cu intretinerea, chiria, energia platita proprietarului:
%                                                                                                              = 
                                                                                                               5311
                                                                                                          „Casa in lei“
605
„Cheltuieli privind energia si apa“
  
611
„Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile“

  
612
„Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile“

  
Concluzie
Cheltuielile de intretinere si functionare aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata nu ne putem deduce taxa din facturile eliberate pe numele persoanei fizice.

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (3) lit. m) si art. 146 alin. (1) litera a) din Codul fiscal Pct. 37 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual . Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

 


Tags: sediu socialapartamentcheltuielitva


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Sediu social in apartament de bloc. Cum procedam cu cheltuielile?
Rating:
Nota: 4.44 din 8 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
RADU 31-Dec-2009
CARE SUNT CONCRET CHELTUIELILE DEDUCTIBILE PENTRU ASOCIAII FAMILIALE CARE AU SEDIUL FIRMEI IN APARTEMENTUL PROPRIETATE? CHELTUIELILE PENTRU MASINA, INTRETINEREA SEDIULUI- CURENT, GAZE, CURATENIE, MIJLOACE FIXE SAU MOBILR, CARE SE POT DEDUCE?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."