Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile
de Alina Ilie Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei.
Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata...
Contabilitate→ Citeste mai departe64
CONTRACTE CIVILE SI COMERCIALE perfect legale care va protejeaza interesele financiare - MODELE
de Ioana Pavel
Asa cum stiti deja, absolut toate relatiile dvs. de munca sau comerciale au la baza un contract. Nu se poate altfel. Indiferent ca vorbim despre relatia cu angajatii, cu clientii sau cu furnizorii dvs., contractul este actul care stabileste in mod clar, cu valoare de lege,...
Legislatia muncii→ Citeste mai departe129
Citeste Raportul Special GRATUIT

"Teste pentru angajare. TOP 7 teste utilizate de marile companii."
Contract de comodat auto actualizat 2023
de Redactia E-juridic Contractul de comodat este acel tip de contract de imprumut prin care o persoana poate transfera spre folosinta un bun altei persoane, in mod absolut gratuit.
Contractul de comodat auto se refera la darea spre folosinta a unui autovehicul. Pe toata durata...
Drept civil si de procedura civila→ Citeste mai departe330836
Apple lanseaza o versiune a castilor AirPods Pro cu USB-C
de Bianca Tila
In acest sens, codul versiunii de test a sistemului de operare iOS 16.4 include trimiteri la o noua pereche de casti Apple. Aceasta urmeaza sa se lanseze in 2023, iar analistul chinez Ming-Chi Kuo considera ca este vorba de o versiune AirPods Pro cu...
Idei de afaceri→ Citeste mai departe11
Ceaiul de macese. 4 proprietati utile
de Sanatate si Stare de Bine Macesele se poate consuma sub diferite forme, precum: ceai, sirop, pasta de macese, jeleu din fructe, pudra de macese, tinctura si decoct.
Fructele de macese contin de 50 de ori mai multa vitamina C fata de citrice si de 200 de ori mai multa decat...
Sanatate→ Citeste mai departe47
Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?
de Blogul Specialistului Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala ca urmare a neindeplinirii obiectivelor de performanta.
Un lucru esential de retinut este faptul ca legea...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
20986
Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului
de Adela Simonescu Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate suspenda din initiativa salariatului.
Conform Codului Muncii, contractul de munca se suspenda pentru concedii medicale insa nu numai.
Iata care...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
11734
Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani
de Blogul Specialistului Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu varsta de pana in 25 ani.
Cu toate acestea, Consiliul Legislativ a solicitat Guvernului explicatii referitoare la sursele bugetare care vor sustine...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
12065
Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016
de Blogul Specialistului Asa cum bine stim, OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale.
Ce trebuie sa verificam pentru a intocmi situatii financiare...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
8485
Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015
de Blogul Specialistului Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora?
De la bun inceput retinem faptul ca entitatile ce aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate,...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
8335
Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal
de Blogul Specialistului Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu.
1. Salariata gravida va efectua consultatii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
12671
Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal
de Adela Simonescu Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa o intelegem in mod perfect.
Invoirea se utilizeaza in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca. Invoirea...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
23166
Ce reprezinta dividendele? Ce spune legea despre distribuirea in bani sau in natura?
de Blogul Specialistului Dividendul reprezinta o ditribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
8908
Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?
de Adela Simonescu Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii esentiale.
Angajatorul este obligat sa informeze viitorul salariat cu privire la locul de munca, sediul aferent, functia ocupata si nu numai.
Concret, conform...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
13117
Ce trebuie sa stii despre pensie in 2016?
de Adela Simonescu In 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr....
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
9046
Ce trebuie sa stie orice PFA despre contabilitate in 2016?
de Blogul Specialistului Cateva dintre cele mai importante intrebari la care orice actual sau viitor PFA trebuie sa aiba raspuns:
Cine are obligatia de a organiza evidenta contabila. Exceptii
Care sunt conceptetele contabile cu care lucreaza PFA-urile - definitii si termeni specifici
Baze legale ale...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
7174
Aspecte esentiale despre lucratorii desemnati SSM
de Adela Simonescu Asa cum bine stim, nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a desemna unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere/ unitate, se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 7.000 de lei.
Esential de retinut...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
5928
Prevederile din regulamentul intern isi fac efectul doar dupa informarea salariatilor
de Adela Simonescu Mare atentie la prevederile incluse in cadrul regulamentului intern. Acestea nu pot fi invocate salariatilor care nu au fost informati cu privire la existenta acestora.
Asa cum bine stim, orice angajator este obligat sa detina un regulament intern. Acesta nu poate contine prevederile...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
5052
Microintreprindere versus PFA. Expertii ne recomanda entitatea perfecta
de Adela Simonescu "Lucrarea pe CD Microintreprindere versus PFA pune acum in discutie cel mai fierbinte subiect al zilei: “ ce sa aleg ca sa-mi fie bine?” si aduce lumina pentru toti! Lucrarea va ajuta sa stiti exact ce tip de entitate economica se potriveste afacerii dvs., ce va avantajeaza, care...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
5482
Tendintele pietei de HR in 2016. Risc si control in activitatea de HR
de Adela Simonescu Conferinta “Cariera ta in HR – Leadership, performanta, intraprenoriat” incepe in curand. Daca nu ati oprit deja bilete de participare, este recomandat sa o faceti!
Evenimentul este unul de elita, rezervat profesionistilor, si se bucura de un prestigiu deosebit in mediul...
Legislatia muncii
→ Citeste mai departe
5074
Cartea Verde a Contabilitatii 2016:informatii esentiale pentru domeniul contabilitatii, actualizate la zi
Cartea Verde a Contabilitatii 2016 reprezinta lucrarea de specialitate de care profesionistii din domeniu au nevoie, mai ales acum, in contextul modificarilor legislative extrem de numeroase si importante.
In esenta, contabilii trebuie sa fie la curent cu modificarile aduse de acte...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
5148
Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune
de Adela Simonescu Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte.
Sunt si oameni care cred ca mai au timp, chiar destul de mult. Varsta de 20 de ani este complet imatura. Pe la 25 de ani inca nu este timpul. Pe la 29 incepi sa crezi ca ar fi bun un cont de...
Management si afaceri
→ Citeste mai departe
6579
Ce trebuie sa stim despre impozitul pe sediul firmei in 2016
de Blogul Specialistului De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
5893
Noul Cod Fiscal 2016: Contributia la asigurari sociale de sanatate pentru PFA (CASS)
Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate (CASS) in cota de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA - in sistem real sau pe baza normei de venit.
Astfel, pentru impunerea in sistem real baza de calcul este reprezentata de venitul net anual...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
5111
Care sunt contributiile PFA datorate din 2016
de Blogul Specialistului Anul 2016 vine cu modificari si completari privind contributiile sociale datorate de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente:
- Toate persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate la plata contributiei la asigurarile sociale...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
4597
Modificari pentru PFA in 2016? Iata ce spun specialistii
de Blogul Specialistului Legea nr. 227/2015 aduce cateva modificari majore in ceea ce priveste activitatea PFA-urilor in 2016.
In 2016, PFA-urile trebuie sa ia in calcul redefinerea veniturilor din activitati independente, atat in corelatie cu prevederile noului Cod civil, cat si in raport cu conditiile de...
Contabilitate si fiscalitate
→ Citeste mai departe
4234